Známý poslanec-odsouzenec z ODS Pekárek dostane do vězení dobrou zprávu: Soud mu přiklepl více než třista tisíc

31.07.2015 11:14

Kolín musí bývalému poslanci a někdejšímu místostarostovi města Romanu Pekárkovi (dříve ODS) zaplatit 336 000 korun za náklady soudního řízení, které se týkalo Pekárkovy úplatkářské aféry. Rozhodl o tom odvolací soud, který původní částku snížil o 200 tisíc korun, informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Právník Kolína Tomáš Kasal městu doporučí, aby podalo dovolání k Nejvyššímu soudu.

Známý poslanec-odsouzenec z ODS Pekárek dostane do vězení dobrou zprávu: Soud mu přiklepl více než třista tisíc
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Jde samozřejmě o výraznou úsporu, nicméně i tak nejsme spokojeni. Naším návrhem bylo, aby žalovanému nebyla přiznána žádná náhrada škody, protože byť byl u soudu formálně úspěšný žalovaný, byl to právě on, kdo spor vyvolal,“ řekl deníku Kasal.

Pekárek si nyní za korupci spojenou s prodejem městského pozemku odpykává pětiletý trest. Před šesti lety nabídl brněnskému podnikateli, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních městských pozemků v průmyslové zóně Kolín-Šťáralka za 15 milionů korun. Tržní cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů korun. Pekárkovi se podle rozsudku podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Radnice proto v žalobě tvrdila, že má nárok na uhrazení škody, která činí rozdíl mezi skutečnou a „korupční“ cenou, za níž byl pozemek prodán.

Soud v březnu označil smlouvu o prodeji pozemků za neplatnou mimo jiné proto, že město záměr prodat tento pozemek řádně nezveřejnilo. Podle verdiktu tedy pozemek stále patří městu a Kolín nemá nárok na odškodné. Soud naopak rozhodl, že musí zaplatit náklady soudního řízení. Ty měly původně činit 536 000 korun.

Město bude nyní po společnosti Coss žádat dobrovolné navrácení parcely, případně bude muset podat žalobu, která povede k určení vlastnického práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…