Známý právník ohromuje: Možná není pravda, že s Nečasem padá vláda

17.06.2013 10:57

Právník Pavel Hasenkopf, který byl neprávem označován za autora prezidentské amnestie, píše ve svém blogu, že představa, že pád premiéra znamená i pád vlády, je absurdní a scestná. Dokládá to i případy z minulosti.

Známý právník ohromuje: Možná není pravda, že s Nečasem padá vláda
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a slovenská vlajka na Bratislavském hradě

Právník Hasenkopf píše, že nikde v Ústavě nic takového není a nikdy nebylo. „Je mi osobně naprosto jedno, jestli padne jen Petr Nečas a vládě bude 'transplantován' nový premiér - bez nutnosti žádat o důvěru sněmovnu - nebo jestli padne celá vláda. Ale pokud chce vláda odejít jako celek, byl bych jako právník šťastnější, kdyby se vláda zítra v 9 sešla ve Strakovce a demisi si čistě technicky odhlasovala,“ uvádí ve svém textu.

Pavel Hasenkopf se ptá, jestli platí:  „Pokud premiér vážně onemocní, opravdu chceme trvat na tom, že to automaticky znamená pád celé vlády? Pokud premiér podlehne atentátu, opravdu chceme trvat na tom, že v ten moment jsme bez vlády?“ Podle bývalého hradního právníka vláda padá s volbami nebo se ztrátou důvěry sněmovny, nikoli s premiérem.

Problém nastal v době tzv. sarajevského atentátu

Pro své tvrzení uvádí několik případů z minulosti, např. 29. září 1969 byla jmenována vláda České socialistické republiky, jejímž předsedou byl Josef Kempný. 28. ledna 1970 byl nahrazen Josefem Korčákem, aniž by to znamenalo pád vlády jako celku.  „Absolutním rekordmanem pak je česká vláda, která působila od 18. června 1986 do 29. června 1990 - v jejím čele se postupně vystřídali Josef Korčák, Ladislav Adamec, František Pitra a Petr Pithart,“ uvádí Hasenkopf.

Námitka, že od roku 1993 platí jiná Ústava, prý také neobstojí. „Ano, ale vyčíst z ní větu 'pád premiéra znamená pád vlády' se nedá, v tomto se nezměnila.“ Podle Hasenkopfa s tím výkladem prý také do roku 1995 nebyl zásadní problém. „Nastal teprve tehdy, když v době tzv. sarajevského atentátu hrozilo, že Václav Havel krizi vyřeší prostým odvoláním Václava Klause z postu premiéra a jeho nahrazením jiným politikem ODS - aniž by padla vláda. Na tezi 'se mnou by padla celá vláda' tehdy záviselo další politické bytí Václava Klause,“ analyzuje Hasenkopf.

Prezident Miloš Zeman označil bývalého právního poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavla Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Podle Zemana se Hasenkopf podílel zejména na kontroverzním aboličním článku, který zastavil dlouhotrvající trestní řízení. Hasenkopf autorství amnestie resolutně odmítl.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …