Známý profesor na rovinu napsal, kam dospělo naše hospodářství

02.10.2013 11:06

Politici a publicisté rádi vykládají, že česká ekonomika je „malá, otevřená a proexportní“. Podle profesora ekonomie Milana Zeleného už je na čase pochopit, že nic takového není pravda. Ve skutečnosti je to ekonomika neautonomní a plně závislá na zahraničních formách, které si zde otvírají své montovny. Tomu po dvaceti letech odpovídají i dovednosti českých lidí. A právě to se prý bude muset změnit.

Známý profesor na rovinu napsal, kam dospělo naše hospodářství
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

„Zahraniční vlastníci rozhodují, co a jak se bude vyrábět a komu a kde prodávat. Zadávají domácím subdodavatelům své výrobní, skladovací a montážní potřeby za smluvní ceny,“ popisuje současný stav v komentáři pro Hospodářské noviny. S rostoucí cenou práce však tento stav investory čím dál méně přitahuje, takže raději odcházejí do ještě levnějších končin. Ekonomická data dnes naznačují, že k takovému jevu skutečně začíná docházet.

Česká ekonomika je z více než čtyřiceti procent vlastněna zahraničními subjekty a jejich zisky se na celkových podílí dokonce třemi pětinami. Navíc u nás zahraniční banky spravují více než 99 procent všech úspor. „ČR má dnes nesporně nejvíce firem se zahraničním vlastníkem v celé střední Evropě,“ píše profesor Zelený. České továrny přitom většinou těmto firmám slouží jen pro efektivní výrobu subkomponentů. Zaměstnávají se tu montéři, obráběči nebo kvalitáři, ale na vývoji nebo obchodu se u nás podílí minimum lidí.

Až tyto firmy odejdou, bude naše ekonomika dosavadním vývojem velmi zdeformovaná. Bez vývoje nedokážeme výrobky inovovat, bez obchodu nedokážeme mít styk se zákazníkem. Zbydou nám jen továrny s kvalitními dělníky.

Za těchto podmínek musí mít podle Zeleného ono „nakopávání“ české ekonomiky, o němž se pořád hovoří, především podobu rozvoje těchto chybějících dovedností. „Je třeba založit desítky soukromých podnikatelských univerzit, učit podnikání už od základní školy, povzbudit výuku odkazu bratří Baťů a obnovit tak `českou školu` podnikového řízení,“ doporučuje Zelený. Mimo to je prý třeba povzbudit výzkum a přeorientovat vzdělávání na skutečné potřeby ekonomiky. Jen tak prý převezmeme „vládu věcí svých“ do skutečně vlastních rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …