Známý psychiatr Cimický: Jana Nagyová má trauma. Ale...

15.08.2013 10:53

Obří protikorupční zásah policie a pobyt zadržených ve vazbě nevratně změnil osudy všem aktérům kauzy Jany Nagyové a poznamenal je do konce života. Ale Nagyová je silná, rychle se vrátí do normálního stavu, říká známý psychiatr Jan Cimický v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz.

Známý psychiatr Cimický: Jana Nagyová má trauma. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Mnoho odpůrců červencového zásahu policejních komand kritizuje policii pro přílišnou a zbytečnou tvrdost akce. Několikrát se také objevily informace o psychických i jiných zdravotních problémech u některých zadržených osob.

Podle psychiatra Cimického každý člověk, který zažije něco podobného, se ocitne v těžkém šoku. Maskované tváře policistů, zbavení svobody, osobní prohlídka, izolace od blízkých a mnohahodinové výslechy tvoří směs, která prý jako balvan dopadne na psychiku zatčených osob a způsobí těžký psychický otřes.

Trauma postihne každého

"Neexistují lidé, na které by to nedolehlo. Trauma je stejné jako u osob, které prošly válečnými útrapami. Samozřejmě je dopad větší u lidí, kteří až do zatčení žili normální život a nepatří mezi kriminální podsvětí," řekl pro Prvnízprávy.cz lékař.

Ani velmi silný jedinec se prý negativním dopadům na psychiku nevyhne. "Deprivace svobody i života může na mít na citlivějšího člověka takový vliv, že jeho organismus může začít vypovídat službu. Psychiku každého člověka tato situace totálně vykolejí. U některých lidé se může například rozvinout vazební psychóza," vysvětlil Cimický.

Ačkoli po propuštění z vazby dojde k částečnému uklidnění a postupně se psychika začne vzpamatovávat, někdo může mít potíže až do konce života. Projevují se například nespavostí, depresemi nebo náhlými bolestmi.

Nagyová je silná

Lékař Cimický v rozhovoru ještě uvedl, že bývalá vrchní ředitelka vládního kabinetu Jana Nagyová, která má být pojítkem jednotlivých větví kauzy, snášela vazbu poměrně dobře, jak také uvedl její obhájce Eduard Bruna. "Případ jsem samozřejmě jako každý sledoval ve sdělovacích prostředcích. Osobně se domnívám, že paní Nagyová je velmi silnou osobností. Proto jsem toho názoru, že v jejím případě bude návrat do normálního stavu trvat kratší dobu a bude lehčí," dodal psychiatr.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …