Známý psychiatr: Zůstat duševně zdravý dnes není těžší, jen jsme rozmazlenější

16.08.2014 12:31

Pokud by měl být zrušen Národní ústav duševního zdraví, který se má příští rok otevřít v Klecanech, byl by to projev největší stupidity. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes to uvedl ředitel Psychiatrického centra Praha v Bohnicích Cyril Höschl.

Známý psychiatr: Zůstat duševně zdravý dnes není těžší, jen jsme rozmazlenější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„V téhle fázi, kdy už je budova téměř před kolaudací, by to byl projev největší stupidity,“ řekl Höschl s tím, že si nepřipouští, že tato varianta nastane. „Máme snad vracet do Bruselu miliardu a zůstane barák, se kterým si nikdo nebude vědět rady?“ řekl s tím, že v takovém případě bychom se museli vzdát všech ambic na excelentní psychiatrický výzkum s mezinárodní účastí.

Hrozbu zrušení centra přinesla krize a odklánění státních peněz

Jak k tomu, že právě budovanému centru hrozí zrušení, vůbec došlo? Podle Höschla vše běželo hladce až do chvíle, kdy se začala za pochodu měnit pravidla hry. „Když to hodně zjednoduším, v roce 2009 přišla krize a předpokládaný nárůst peněz ze státního rozpočtu do vědy a výzkumu se jednak snížil, a jednak se peníze začaly odklánět i mimo udržitelnost center,“ vysvětlil a pro lepší objasnění přidal příměr: „To je, jakoby někdo během fotbalového utkání zmenšil bránu a přemaloval lajny.“

Ústav pro nemoci mozku mají i průměrně vyspělé země

Höschl odpověděl i na otázku, proč se neobejdeme bez specializovaného ústavu na nemoci mozku. Argumentoval tím, že každá průměrně vyspělá země má takovou instituci. „Experti různých oborů se i u nás shodli, že neuropsychiatrická onemocnění mají dostat výhledově nejvyšší prioritu,“ uvedl s tím, že by nás mělo zajímat, jak dlouho někdo bude žít bez pomoci s alzheimerem či jak zredukovat expanzi deprese, kterou v Česku trpí skoro sedm set tisíc lidí.

Po antidepresivech je spánek kvalitnější než po „prášcích na spaní“

V této souvislosti zmínil, že se ukázalo, že léky proti depresi, antidepresiva, jsou vhodným pomocníkem proti úzkosti a nespavosti. „Spánek je po nich fyziologičtější než při užívání hypnotik.“ Navíc se prý ukázalo, že nárůst spotřeby antidepresiv souvisí s poklesem počtu sebevražd.

Lidé jsou nyní rozmazlenější

V rozhovoru se probíralo i to, zda je dnes těžší zůstat duševně zdravý než například v 19. století. Höschl si to nemyslí, protože se nám nyní žije objektivně lépe. „...ale lidé jsou rozmazlenější. V 19. století umírala polovina dětí dřív, než se dožila školního věku, a tyhle rány osudu brali rodiče s pokorou,“ uvedl s tím, že dnes si něco podobného neumíme představit. Nechceme umírat na běžné infekce, nesnášíme bolest.

Nárůst depresí vidí v kombinaci více příčin. „Když dnes žena na vsi sedí, smutně hledí a má zaplevelenou zahrádku, okolí ji už nepovažuje za línou a manžel ji třeba vezme k doktorovi,“ vysvětlil s tím, že máme také lepší diagnostiku a rovněž se prodlužuje věk, takže lidé se častěji deprese dožijí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…