Známý psychiatr vychválil Nečase: Nejlepší premiér, co jsme kdy měli

22.06.2013 7:01

Psychiatr Cyril Höschl je přesvědčen, že premiér v demisi Petr Nečas (ODS) byl tím nejlepším předsedou vlády, jakého jsme zatím měli a to i navzdory aféře, která ho politicky pohřbila. To, co se mu stalo, se prý může stát jen slušňákovi. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes se zamýšlí i nad nelehkou rolí možné příští premiérky Miroslavy Němcové (ODS). Prý už ODS nespasí.

Známý psychiatr vychválil Nečase: Nejlepší premiér, co jsme kdy měli
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Profesor tvrdí, že to, co se stalo, by se nemohlo přihodit muži, který „ohne každou sukni“. Janě Nagyové podlehl slušný chlap a otec čtyř dětí. Děvkaři v tom prý umí chodit. „Je to absurdita, která je stejně nespravedlivá jako to, že Petr Nečas nakonec odchází s ódem nepoctivosti. Jsem stále přesvědčen, že to byl nejlepší premiér, jakého jsme kdy měli. A že je to z gruntu poctivý člověk,“ podotýká Höschl.

Takových „Nagyových“ najdeme v historii víc

Problém však nastal v okamžiku, kdy začal premiér myslet něčím jiným než mozkem. Záletník by prý takto hlavu neztratil. A pokud by Nečase někdo upozornil na to, že ztrácí hlavu, premiér by mu pravděpodobně odvětil, že do toho nemá co mluvit.

Psychiatr podotýká, že chování Nagyové také není žádnou novinkou. Rozvedené ženy, které kolem svého příštího idolu vystaví zeď, která ho má chránit v dobrém i ve zlém, se v historii objevují. Pokud je jejich idolem vládní politik, pak tyto ženy tahají i za státní nitky. Psychiatr nabízí univerzální radu - pokud se z podřízené stane milenka, musí skončit pracovní poměr, a to zvláště ve státní správě, kde jde o rozdělování veřejných peněz.

Profesor je stejně jako řada dalších lidí přesvědčen, že v případě rebelujících exposlanců ODS nešlo o korupci, alespoň podle toho, co zatím víme. Politika je podle jeho názoru také směnou sociálního kapitálu, a pokud tuto směnu budeme označovat za korupci, může to vést i ke konci politiky. V debatě, která se kolem tohoto případu otevřela, by měla být narýsována jasná hranice mezi politickým obchodem a korupcí, a to nejen v České republice. Podobné problémy řeší celý svět.

Němcová se umí na svět dívat očima obyčejných lidí

V rozhovoru také přišla řeč na možnou příští premiérku Miroslavu Němcovou. Pan profesor připomněl, že muž řeší řadu situací více racionálně, zatímco žena se ohlíží i na emocionální stránku věci. Často také víc komunikuje se svým okolím. To by v tuto chvíli mohlo pomoci, pokud se Němcová obklopí správnými lidmi. Podle Höschla se současná předsedkyně sněmovny umí dívat na svět očima obyčejných lidí a to i přes dlouhý pobyt v nejvyšších patrech politiky.

„Na druhou stranu si myslím, že jediný, pro koho to asi velký přínos nebude, je ona sama. Nejsem si jist, že politika, přes veškeré poučení z nedávných událostí, je nastavena tak, že v ní může slušný člověk finálně uspět. V tom mám o ní trochu obavy. Bojím se, jestli bude dostatečně razantní,“ říká psychiatr. Bude mít dost sil k vypořádání se s „politickými padouchy“? To je to, oč tu běží.

Závěrem Höschl vyjevuje názor, že ODS už nespasí ani jedna slušná Mirka Němcová. Ačkoli by se prý rád mýlil, považuje situaci v ODS za příliš špatnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…