Známý rusista Dvořák varuje z Lidovek: Zeman zase nahrál propagandě Kremlu

26.11.2015 15:24

Český prezident Miloš Zeman prý znovu nahrál propagandě Kremlu, když odsoudil sestřelení ruského letadla českým spojencem v NATO Tureckem. Píše o tom server Lidovky.cz s tím, že ruská média Zemanovy výroky vděčně přijala.

Známý rusista Dvořák varuje z Lidovek: Zeman zase nahrál propagandě Kremlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti,“ uvedl pro ČTK Zeman krátce po sestřelení ruského letadla nad Sýrií.

Celý text je ZDE

O tomto prezidentově výroku už v úterý informovaly ruské agentury ITAR-TASS a RIA Novosti. Tvrdily, že Zeman akci Turecka odsoudil. České hlavě státu věnoval prostor například i výrazně prokremelský První kanál.

Server s odvoláním na odborníka na Rusko z Českého rozhlasu Libora Dvořáka uvedl, že Zeman svými výroky nahrává ruské propagandě. „Jeho slova přesně vyhovují Putinově oficiální propagandě a navíc je říká hlava státu, která je členskou zemí NATO,“ řekl prý Dvořák. „Samozřejmě kvůli tomu musíme vypadat v očích spojenců špatně,“ dodal.

Politický geograf Michael Romancov nicméně věří, že vyjádření prezidenta vztahy s NATO výrazně nepoškodí. „Vědí, s kým mají tu čest, a vědí, že česká vláda je rozhodujícím orgánem. Problém to však může znamenat ve vztazích s Tureckem. Tam ta situace není dobrá, neboť ten výrok přišel v době, kdy pan prezident nemohl mít o incidentu veškeré informace,“ míní Romancov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…