Známý starosta z ČSSD: Čipování psů je nesmysl

22.12.2019 17:22

Představitelé některých moravskoslezských měst odmítají povinné čipování psů. Například podle starosty Bohumína na Karvinsku Petra Víchy (ČSSD) je zákon nedokonalý a čipování je nesmysl. Chybí jim například centrální registr, kam by byly údaje zanášeny. Vyplývá to z ankety ČTK.

Známý starosta z ČSSD: Čipování psů je nesmysl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

Od 1. ledna 2020 bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Štěňata musejí být označena čipem nejpozději v šesti měsících věku. Pořizovací cena mikročipu se podle informací Státní veterinární správy pohybuje mezi 120 až 450 korunami a závisí na jeho typu. Další peníze majitelé psů platí veterinářům za samotné umístění čipu pod kůži zvířete a administrativní úkony.

„Nový zákon je nedokonalý. Povinné čipování je nesmysl. Ohrožuje očkování, které je mnohem důležitější než to, jestli pes má, nebo nemá čip. Naši strážníci čipy u psů určitě nebudou kontrolovat. Ať si to kontrolují ti, kteří to vymysleli, nebo ti, kteří jsou k tomu oprávnění. Bez povinné centrální databáze je celé čipování k ničemu,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

V Bohumíně město eviduje 2 316 psů. Převážná většina z nich nemá čip. „To ale nemusí být vypovídající údaj, majitelé psů nám číslo čipu nemusejí hlásit. Pro přihlášení psa na radnici je to nepovinný údaj a je to na dobrovolnosti lidí, zda tak učiní, či nikoli,“ doplnila mluvčí města Lucie Balcarová. Pejskaři podle ní mají možnost nahlásit číslo čipu na finančním odboru do městské evidence psů, což bude znamenat lepší dohledatelnost v případě, že se pes zaběhne a skončí v městském útulku.

Na tuto možnost majitele psů úředníci upozorňují při rozesílání složenek poplatku za psa. „Bez evidence v městské či jiné databázi je samotný čip bezcenný. Čtečka v našem útulku či u strážníků městské policie čip sice identifikuje, ale zatoulané zvíře už nepřiřadí k majiteli. Existuje sice několik databází na soukromé bázi, ale majitel nemá žádnou povinnost některou z nich využít. A bez registrace v databázi je i povinné čipování zcela zbytečné,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…