Známý syrský novinář referuje přímo z bombardovaného Aleppa o nynější situaci. Je to drsné a Moskvu tím pěkně rozzuří

30.11.2015 13:21

Nezávislý syrský novinář s mezinárodní reputací Rami Jarrah se po letech vrátil do své rodné země, aby dle svých slov pomáhal čelit Putinově a Asadově propagandě. Aktuálně přebývá v Aleppu a tvrdí, že ruské letouny chaoticky bombardují obytné čtvrtě, kde nejsou radikálové z ISIS, ale ani příslušníci syrské opozice.

Známý syrský novinář referuje přímo z bombardovaného Aleppa o nynější situaci. Je to drsné a Moskvu tím pěkně rozzuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Rusko od začátku zahájení své vojenské operace v Sýrii tvrdí, že jeho cílem je Islámský stát. Nicméně mnoho analytiků naopak poukazuje, že Rusové až příliš často bombardují území v držení syrských povstalců, kde žádní radikálové přítomní nejsou. Jeden z představitelů syrského exilu Rami Jarrah se rozhodl vrátit zpět do své země a natáčet, kde je pravda. Před čtyřmi lety se tento mladík narozený v Damašku stal i díky své perfektní angličtině v očích zbytku světa jedním z prominentních novinářů. Tehdy vystupoval pod pseudonymem Alexander Page. Sýrii opustil na konci roku 2011 a odešel do Egypta a později do Turecka. Mezitím založil projekt ANA Press a společně se svými přáteli i nadále informačně pokrýval dění v zemí.

Nyní se Rami vrátil zpět a přebývá ve městě Aleppo, které je již zpět v držení syrské opozice. Stihl už natočit několik videí, kde ukazoval následky zničujících ruských úderů. Vedle toho se s kamerou vypravil mezi obyvatele a dotazoval se jich, jestli zde jsou ještě radikálové z Islámského státu. Všichni jednotně odpovídali, že nikoli. „Vzhledem k malému počtu přítomných novinářů v Sýrii má světová veřejnost jen velmi malou šanci zjistit, jak to tady nyní probíhá. Panuje tady informační vakuum, kde zdatně bují propaganda. Právě proto jsem se rozhodl vrátit zpět. Musím říci, že jsem v Aleppu skutečně nezaznamenal přítomnost radikálů z ISIS či jiné extremistické organizace,“ tvrdí Rami.

Celý text  v  angličtině najdete ZDE.

„Kdyby město ovládal ISIS, těžko bych mohl chodit mezi lidmi a ptát se jich, jestli mají či nemají rádi džihádisty. V takovém případě by mě ihned zabili. Jistě, radikálové jsou v oblasti na severovýchod od města a snaží se uzavřít silnice vedoucí sem. Říkat ale, že jsou extremisté přítomni uvnitř města je prostě jen propaganda,“ vyvrací Rami tvrzení Moskvy a dodává, že na radikály přítomné na severovýchod od města nemíří žádné ruské ani syrské letecké údery. Byť prý tuto skutečnost používají Putin i Asad jako dobrý důvod pro další bombardování. „Místní lidí jsou přesvědčeni, že Asad se chce nejprve zbavit syrské opozice a poté se dohodnout s Islámským státem,“ tvrdí Rami.

Ruské stíhačky prý podnikají na Aleppo denně deset až patnáct leteckých úderů, z nichž mnohé směřují na hustě obydlené čtvrtě nebo hojně navštěvované trhy. „Při jednom náletu zemřelo padesát lidí. Vždy se jdu po takovém náletu podívat na místo náletu a ptám se sám sebe, jestli tady snad mohou být pozice Syrské svobodné armády. Moje odpověď je vždy negativní. Ruské i syrské nálety jsou naprosto nahodilé. Zdejší obyvatelé se značnou přesností rozpoznají, zda úder provedli ruští nebo syrští piloti. Nepoznají to snad podle zvuku, ale podle počtu obětí a celkových napáchaný škod. Dopad ruských leteckých úderů je totiž vždy mnohem větší. Záchranáři a lékaři mají plné ruce práce a na všechno sami nestačí. Mnohokrát jsem viděl lidi ležící pod troskami, kterým nebylo možné pomoci ven,“ píše Rami.

Morálka obyvatel Aleppa se z jeho pohledu nachází na bodě mrazu. Cítí se prý zranitelní, protože za nepřátele považují nejenom Islámský stát, ale také Asadův režim a Rusko. „Jelikož mezinárodní společenství nechává ruská letadla dále bombardovat civilní cíle, začíná v obyvatelích Aleppa převládat dojem, že slova jako svoboda, demokracie a lidská práva jsou jen bezobsažné fráze. Na kameru to zatím otevřeně neříkají, ale v soukromí přiznávají, že ve výše zmiňované hodnoty již nevěří,“ uzavírá Rami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…