Známý vědec Cílek šokuje: Vím, jakou roli hrály při povodních velké peníze

10.06.2013 8:16

Geolog a filosof Václav Cílek patří k osobnostem, kterým je díky povodním v posledním týdnu dopřáváno sluchu. V rozhovoru pro magazín Týden přišel se skandálním odhalením. Podle něj nebyly přehrady na Vltavě upouštěny především kvůli zájmům energetiků. Správci totiž měli strach, že když pustí vodu příliš rychle, nevyrobí jim dostatek energie a budou energetickým společnostem muset platit penále.

Známý vědec Cílek šokuje: Vím, jakou roli hrály při povodních velké peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Jak říká kamarád hydrolog, jehož jméno nesmím prozradit: Voda je zboží,“ prozrazuje Václav Cílek. Má prý informace, že vodní elektrárny na přehradách mají nasmlouvané množství energie, které musí do sítě dodat. A pokud ji nedodají, platí penále.

„A protože správci povodí nemají jistotu, že jim voda opravdu přiteče, do poslední chvíle se brání přehradu vypouštět. Když to ekonomicky dobře dopadne, mají totiž vyšší prémie,“ vysvětluje geolog.

„Cítím tam jasný střet mezi ziskem a bezpečností,“ říká k tomu Cílek. Proto by doporučil vznik vyšetřovací komise, která by zjistila, jak to vlastně je, prozkoumala smlouvy o dodávkách energie z přehrad a případných penále v případě nedodání dohodnutého množství. (O tématu mluvil Cílek i v posledním vydání Otázek Václava Moravce.)

Nechtěl však hodnotit, zda se během povodně staly při upouštění přehrad nějaké chyby. „Po povodni je každý chytrý,“ říká. „Myslím sice, že šlo dělat víc, ale to jde skoro vždycky. Bez konkrétních čísel se mi k tomu těžko vyjadřuje,“ myslí si geolog.

Jizeře vyčistili koryto, a žádná povodeň tam nebyla

Nápady politiků na stavbu nových přehrad ale úplně nezavrhuje. „Hlavní funkcí přehrad kromě toho, že vyrábějí elektřinu, je totiž to, že dotují minimální hladiny po dobu celého roku. Proto u nás řeky už nevysychají, tak jako v historii,“ říká Václav Cílek. Na velké povodně podle něj žádná přehrada stejně nepomůže, ale u malých a středních může sehrát určitou roli.

Jako zásadní opatření proti povodním by však viděl lepší péči o přírodu. Například lesy prý dokáží zadržet značné množství vody. Rovněž může sehrát roli údržba koryta, což prý bylo letos nejlépe vidět na Jizeře, která se z břehů nevylila, ačkoliv dříve se jí to stávalo velice často. Důvod byl jednoduchý - po povodních v roce 2010 se ovodí rozhodlo pročistit koryto řeky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…