Znárodnit OKD. To by bylo nejlepší, navrhuje Miloš Zeman

13.04.2016 15:56

Nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo podle prezidenta Miloše Zemana přijetí zákona o znárodnění této firmy.

Znárodnit OKD. To by bylo nejlepší, navrhuje Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

V první řade je podle něj zapotřebí pomoci horníkům a v druhé uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. ČTK to sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček po jednání Zemana s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem, vládním zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Jiřím Ciencialou a viceprezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem.

Předmětem setkání byla podle Ovčáčka právě situace OKD. "Prezident republiky vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a v druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali," uvedl mluvčí. "Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD," dodal.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci skupiny AHG, majitele společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

Podle Mládka jsou ve hře tři scénáře. Je to státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku. Babiš několikrát označil za nejlepší variantu "funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD".

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…