Znárodnit banky, zbavit se eura. Oni nechají miliony lidí hladem, jen aby měli vyrovnané účty, útočí italský politik-komik

27.07.2015 9:51

Italský komik Beppe Grillo, který stojí v čele protestního Hnutí pěti hvězd, představil na svém blogu poměrně radikální recept, jakým by se jeho zadlužená země mohla vyhnout řeckému osudu. Za velkou devizu svého plánu považuje Grillo skutečnost, že by v případě jeho realizace nemohlo Německo s Itálií zatočit tak, jako to udělalo s Athénami.

Znárodnit banky, zbavit se eura. Oni nechají miliony lidí hladem, jen aby měli vyrovnané účty, útočí italský politik-komik
Foto: wikipedia.org
Popisek: Italský komik Beppe Grillo

Anketa

Která z následujících osobností veřejného života by dle vás měla býti příštím prezidentem republiky ? (poznámka: Jde o čistě orientační anketu)

hlasovalo: 24347 lidí

Grillo na svém blogu, jehož překlad přinesl server Literárky.cz, nejprve ostře zkritizoval řeckého premiéra Alexise Tsiprase za vyústění athénské dluhové krize. „Bylo by velmi těžké hájit zájmy řeckého národa hůř, než to udělal Tsipras,“ míní Grillo. „Odmítnutím zbavit se eura si podepsal rozsudek smrti. Byl přesvědčený, že dokáže rozbít svazek mezi eurem a drastickými škrty, a skončil tím, že předal svou zemi do německých rukou jako vazal,“ nelíbí se italskému politickému aktivistovi, podle něhož chování Německa při vyjednávání s Athénami připomínalo otevřený nacismus.

Aby se rovněž velmi zadlužená Itálie vyhnula opakování řeckého osudu, navrhuje Grillo, aby jeho země vystoupila z eurozóny, znárodnila banky a zaujala rozhodnější postoj vůči požadavkům finančních elit. Rostoucí dluh, který podle českého serveru aktuálně dosahuje ke dvěma bilionům eur, by podle Grilla mohla Itálie navíc použít jako zbraň proti věřitelům. Jde totiž o natolik vysokou částku, že by pod pohrůžkou státního krachu a hrozbou jeho potenciálního dopadu na globální ekonomiku mohla Itálie donutit Německo, aby se přestalo „vměšovat“ do „legitimního práva“ Itálie konvertovat svůj dluh do jiné měny.

V rozhovoru pro Financial Times pak Beppe Grillo na adresu tzv. Trojky prohlásil: „Je jim jedno, že uvrhnou desítky milionů lidí do hladu, jen aby měli vyrovnané účty. Lidé jsou pro ně jen vedlejší ztrátou. Svěřili jsme své životy do rukou lidí, kteří nemají ani ponětí o skutečném životě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…