Znásilňují nás, stěžují si plukovníci z ÚOOZ. Přečtěte si celý dopis, který k tomu napsali ministrovi

10.06.2016 10:13

Server ParlamentníListy.cz má k dispozici dopis sedmnácti policejních plukovníků z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, který koluje internetem. Pánové se v něm obrací na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a důrazně ho žádají, aby nepřistupoval na znásilňování policie. Nebrání se prý změnám, ale v tuto chvíli se cítí být znásilňováni.

Znásilňují nás, stěžují si plukovníci z ÚOOZ. Přečtěte si celý dopis, který k tomu napsali ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„My, vedoucí odborů a expozitur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, již nemůžeme mlčet k chystaným záměrům vedení Policie ČR, které mají vést k zásadním organizačním změnám uvnitř policie,“ píší plukovníci hned na úvod.

K připravované reorganizaci sice proběhla schůzka s vedením policie, ale policejní prezident Tomáš Tuhý a další lidé prý nedokázali plukovníky přesvědčit, že změny, které se citelně dotknou fungování ÚOOZ jsou důkladně promyšlené a zvážené. Na konkrétní dotazy prý padala stále stejná odpověď: Tohle všechno vyřeší přípravný výbor.

„Jediná konkrétní věc, kterou jsme se dozvěděli z úst policejního prezidenta, bylo konstatování, že k 1. červenci 2016 ke změně dojde a pro policisty obou útvarů je připraven motivační program v podobě zvýšení platů. Toto zvýšení doplnil slovy, že bude následovat, pokud k této změně dojde, ‚jako že dojde‘,“ píší rozhořčeně autoři dopisu adresovaného ministrovi.

Ukazuje se tedy, že změny v policii jsou skutečně hotovou věcí, diskuse se nepřipouští. Ty, kteří s nimi nesouhlasí, má možná umlčet zvýšení platů. Vedení ÚOOZ namísto mlčení sepsalo zmíněný dopis a v něm dali jasně najevo, že za těchto okolností nemohou důvěřovat vedení policie. Změny zasáhnou vyšetřování aktuálních kauz a to je podle plukovníků nepřijatelné. Rozhodně to prý nepovede ke kvalitnější práci policie. Řekli to prý policejnímu prezidentovi do očí, ale nic to nezměnilo.    

„Žádáme Vás, pane ministře, abyste pozastavil tuto nelogickou a práci ohrožující organizační změnu. Zveme Vás na náš útvar k diskusi na toto téma a jsme připraveni Vám předložit věcné argumenty proti stávajícímu návrhu a alternativní způsoby řešení boje s organizovaným zločinem. Nebráníme se změnám, bráníme se znásilňování,“ uzavírají dopis plukovníci. 

Za Šlachtu a jeho tým se postavili ministři z hnutí ANO Andrej Babiš a Robert Pelikán. Koalice se teď otřásá v základech a není zcela jasné, co se bude dít dál. Ministr Chovanec už dal ale najevo, že se v policejní kauze nehodlá politicky angažovat, protože to politikům nepřísluší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…