Znechucený lidovecký europoslanec Svoboda po Zemanově podpoře Trumpa: Vrána k vráně sedá

20.09.2016 22:56

Politici na půdě OSN debatují o migrační krizi. Dospěli k nějakému řešení? V úterních Událostech, komentářích se k tématu vyjádřil bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan (ČSSD). Spolu s ním před kamery ČT přišli také europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Jan Zahradil (ODS). Kavan připomněl jednu překvapivou pasáž z projevu Baracka Obamy. Svoboda se Zahradilem zkritizovali Obamu, Donalda Trumpa a Miloše Zemana.

Znechucený lidovecký europoslanec Svoboda po Zemanově podpoře Trumpa: Vrána k vráně sedá
Foto: OSN
Popisek: OSN

V úvodu politici okomentovali proslov Baracka Obamy, který zkritizoval Rusko za to, jak agresivně se snaží obnovit svůj vliv ve světě, a Izraeli vytkl, že se vůči Palestincům musí přestat chovat jako okupant. Nešetřil však ani Palestince, kteří podle jeho názoru musejí dříve či později Izrael uznat.

„Já jsem byl např. velmi překvapen, když Obama ve svém projevu řekl, že žádný stát nemá právo vnucovat jinému státu svou představu způsobu vládnutí,“ konstatoval Kavan. Posléze ocenil tu část Obamova projevu, v němž americký prezident konstatoval, že vojenský konflikt v Sýrii nelze řešit vojensky. Ukazuje se to ostatně i na příkladu Jemenu, kde se dnes válčí a nezdá se, že se do této země vrátí klid. V Sýrii se také nezdá, že by byl mír na obzoru.  

OSN podle jeho názoru předvedla svou sílu, když americký exprezident George W. Bush neuspěl se žádostí o posvěcení invaze do Iráku v roce 2003.

Zahradil zkritizoval Západ jako celek. „Západ a spolu s ním i my jako součást Západu v širším smyslu selhal ve snaze mechanicky importovat demokracii na Blízký východ,“ konstatoval europoslanec ODS. Svoboda doplnil, že Obama se ve svém prvním volebním období zaměřil spíše na domácí problémy a stáhl americké vojenské síly z řady míst ve světě, ale ve druhém období tuto politiku částečně přehodnotil. Zahradil doplnil, že se nám Barack Obama může zdát jako prezident na mezinárodní scéně velmi aktivní, pokud ho nahradí republikán Donald Trump.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jinak je však Zahradilovi úplně jedno, komu např. český prezident vyjadřuje sympatie. Prezident Miloš Zeman otevřeně podpořil Donalda Trumpa. Podle Zahradila by si to mohl dovolit jako bývalý prezident, ale jako prezident stále vykonávající svou funkci by měl být zdrženlivější a být připraven na to, že může vyhrát Donald Trump i Hillary Clintonová.

Pavel Svoboda v této souvislosti volil o poznání ostřejší slova. „Nevím, jestli je to sázka na to, že bude zvolen Donald Trump a ten ho pak pozve do Bílého domu. A pokud náš pan prezident vytvoří podporu takovému populistovi, jako je Donald Tump, tak je to velmi smutné. Ale vrána k vráně sedá,“ kroutil hlavou nespokojeně lidovec.

Následně se hosté věnovali debatám na půdě OSN. Člen ODS byl znovu poměrně skeptický. „Prakticky nemohou vyřešit nic. Ta praktická opatření, která zamezí přívalu migrantů, budeme muset zvládnout sami,“ zdůraznil Zahradil. Musíme si prý uvědomit, že např. pro státy jihovýchodní Asie není migrace do Evropy tím nejdůležitějším tématem. Oni to sice sledují, ale mají své vlastní problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…