Zní z ČSSD: Tejc do toho nejde. Ze Sobotky jsme v šoku. Sobotka to vzdal. A Luboš Zaorálek...

22.11.2016 8:32

Sociální demokrat Jeroným Tejc se včera rozhodl. Proti současnému předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi nepůjde. Vyzve jen současného ministra vnitra Milana Chovance o post místopředsedy. Více z kuloárů ČSSD píše MF Dnes.

Zní z ČSSD: Tejc do toho nejde. Ze Sobotky jsme v šoku. Sobotka to vzdal. A Luboš Zaorálek...
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

„Neznamená to, že s předsedou ve všem souhlasím. Ale pokud by teď došlo ke změně předsedy, velmi pravděpodobně by to znamenalo pád vlády,“ zdůvodnil své rozhodnutí Tejc. O post prvního místopředsedy bude bojovat s Milanem Chovancem a jak uvádí MF Dnes, jeho kandidatura není bez šancí. Nechce ale, aby jeho kandidatura byla vnímána jako boj proti někomu, ale pro něco. 

„Jsem přesvědčen, že jsem schopen sociální demokracii přinést to, co jí Milan Chovanec přinést nemůže. A to je změna,“ uvedl Tejc, jenž na minulém sjezdu prohrál s Chovancem až v druhém kole. 

V rozhovoru pro deník Právo pak uvedl, že i když má odvahu kandidovat na post šéfa strany, nechce ji štěpit. „Bylo by pohodlnější čekat v zákulisí, nic nedělat a kritizovat, a až se vše zhroutí, vystoupit na světlo. Tak se chovat nebudu. Sociální demokracii jsem věrný téměř dvacet let a nechci ji vidět na kolenou. Kdo mě v posledních měsících sledoval, tak nepochybuje, že bych měl dost odvahy i sil svést souboj o předsedu. A za současné situace ho možná i vyhrát,“ věří si. 

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Nit suchou však na současném vedení nenechal. „Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec dostali na minulém sjezdu (březen 2015) téměř absolutní moc a šanci ukázat, co umí. A výsledkem je propad ČSSD. Pokud něco funguje, nemá se to měnit. A opačně to platí také. To, zda zůstane Milan Chovanec ve vedení, rozhodnou delegáti sjezdu,“ zmínil.

MF Dnes také popisuje, ze zdrojů ČSSD, jakým šokem bylo pro stranu, když Sobotka po neúspěchu v letošních krajských volbách ohlásil, že se chce inspirovat programem Pirátů a zelených a zaměřit se na voliče z velkých měst. „Sobotka tyto programové kroky vždycky hodně úzkostlivě projednával, teď to vypálil, aniž se o tom s někým bavil,“ popisuje zdroj z pražské ČSSD, že Sobotka to následně schytal. „Že když se budeme učit od zelených, tak taky dopadneme jako oni,“ uvedl zdroj.

Proto prý pak Sobotka ustoupil a pokusil se straníky zmobilizovat dopisem, v němž oznámil změny ve vedení strany, v prezentaci i ve vládě. Následovala výměna dvou ministrů – zdravotnictví a pro lidská práva. A i to se setkalo s kritikou. „Když vidíte, že si i kočí, který má řídit vůz, není jist cestou, tak je velmi obtížné, aby všichni ti, co jedou za ním, jen drželi ústa nebo tomu kočímu provolávali slávu,“ říkal časopisu Týden Sobotkův kritik, jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle některých sociálních demokratů navíc prý Sobotka nebojuje za vítězství ČSSD, ale jen o udržení své pozice předsedy strany. 

Nasvědčovaly tomu i změny ve vládě. Místo Dienstbiera loajální chrudimský poslanec Jan Chvojka, který by Sobotku podporoval jako jednička v Pardubickém kraji, místo Němečka zase ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, předpokládaná budoucí volební jednička v Praze. „A podobně se prý Sobotka snaží ‚obrnit‘ i v dalších krajích,“ zmiňuje MF Dnes. A poukazuje i na kritiku z Moravskoslezského kraje, kdy zaznívala nespokojenost, že oblast přišla o svého ministra – Svatopluka Němečka. 

V Lidovém domě se tak prý začalo šuškat o novém návrhu, že by na místo předsedy kandidoval ostravský ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Nikdy proti Sobotkovi nevystupoval jako opozice, takže by to nevypadalo jako nějaký vzdor předsedovi, ale přitom by se dalo říct, že je to změna,“ uvedl zdroj z pražské ČSSD. Problém však prý je, že se nikdo zatím ani ,,Luboše" Zaorálka nezeptal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…