Zní z TOP 09: Sobotka má naši podporu a možná přijdeme s nabídkou...

30.11.2015 10:04

Víkendový celostátní sněm TOP 09 přinesl vedle personální obměny nejužšího vedení strany i změnu směřování tohoto opozičního politického subjektu. Úkrok směrem doleva, hlásají pondělní Lidové noviny i MF Dnes. Z dění na sněmu i rozhovorů s delegáty totiž vyplynulo, že TOP 09 je ochotná v rámci boje proti Andreji Babišovi i Miloši Zemanovi navázat spojenectví s ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky.

Zní z TOP 09: Sobotka má naši podporu a možná přijdeme s nabídkou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP O9 Miroslav Kalousek

MF Dnes poukazuje na to, že nový předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se na sněmu otevřeně přihlásil k tomu, že než vládnout s hnutím ANO, radši – v zájmu obrany demokracie a svobody – podpoří širší demokratické uskupení stran, ve kterém bude i ČSSD. „Sparta a Slavia jsou taky nesmiřitelní rivalové, ale když jim někdo bude chtít vzít fotbalový stadion, na kterém hrají, možná spojí síly, aby tomu zabránily,“ prohlásil ve svém projevu.  

V rozhovoru s novináři posléze Kalousek zdůraznil, že působení miliardáře a mediálního magnáta Babiše na politické scéně zužuje manévrovací prostor pro ostatní subjekty – levicové i pravicové. Proto je podle něj třeba, aby mnohem úžeji spolupracovaly ve snaze omezit jeho vliv.

Aktuálně druhý muž v TOP 09, Marek Ženíšek, pro Lidové noviny doplnil, že jako další výzvu pro demokratické partaje vidí nárůst extremistických nálad ve společnosti, které jsou vyvolány zejména aktuální vlnou islámské imigrace směřující do Evropy. TOP 09 proto podle něj podporuje postoje premiéra Sobotky a jeho názory, které jsou v rozporu se zjednodušeným viděním problému, jak ho prezentuje prezident Miloš Zeman.

„Premiér má naši podporu, a dokonce si troufám tvrdit, že asi velice brzy přijdeme s nabídkou nějakého memoranda,“ sdělil Ženíšek MF Dnes. Společný dokument by měl ukázat, že proti „hnědnutí“ společnosti je třeba postupovat bok po boku.

Úkrok doleva potvrdili MF Dnes i další čelní představitelé TOP 09. Staronový místopředseda Leoš Heger uvedl, že pokud by Babiš chtěl vypovědět koaliční smlouvu s ČSSD a KDU-ČSL, TOP 09 by mohla podpořit menšinovou vládu ČSSD. „Kdyby došlo k situaci, která by znamenala ohrožení demokracie v této zemi, je potřeba se státnicky domluvit,“ přizvukuje jedna ze tří ženských místopředsedkyň strany, olomoucká poslankyně Jitka Chalánková.

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…