Zničili jste euro, naříká známý ekonom

14.07.2015 12:31

Brutální věřitelé Řecka zlikvidovali projekt eurozóny, konstatuje ve svém článku server Financial Times, jehož překlad přináší BritskéListy.cz. Podle něj se eurozóna stala čistě utilitárním projektem a přišla o ambice politické a hospodářské unie.

Zničili jste euro, naříká známý ekonom
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Tím, že věřitelé donutili Alexise Tsiprase přijmout ponižující porážku, zničili eurozónu tak, jak jsme ji znali, a zlikvidovali představu měnové unie jako kroku k demokratické politické unii, píše v deníku Financial Times známý komentátor Wolfgang Münchau. Svými akcemi se věřitelé vrátili k nacionalistickému boji o moc z devatenáctého a ze začátku dvacátého století,“ konstatuje server s tím, že věřitelé tak degradovali eurozónu na jedovatý systém fixovaného finančního kurzu se sdílenou společnou měnou. Ta je podle něj provozována čistě v zájmu Německa a udržována prostřednictvím hrozby absolutní chudoby uvalené na každého, kdo se pokusí postavit se proti vládnoucímu pořádku. 

Podle serveru se Německo snažilo na víkendovém summitu vyhnat z eurozóny její členský stát. „Toto byl o víkendu skutečný převrat: nejen změna režimu v Řecku, ale i změna režimu v eurozóně,“ píše server.

To, že se pro tuto chvíli podařilo vyhnout vyloučení Řecka z eurozóny, je vedlejší. Odchod Řecka z eurozóny se opět octne na stole, až dojde k sebemenší politické nehodě – a je mnoho věcí, které se mohou zhatit, jak v Řecku, tak v ostatních parlamentech eurozóny. Každá jiná země, která se v budoucnosti pokusí postavit proti německé hospodářské ortodoxii, bude čelit těmtýž problémům,“ konstatuje.

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…