Znovu jsme listovali tituly Velkého knižního čtvrtku

24.10.2017 14:04

Jako i v minulosti, tak i tentokrát procházely ParlamentníListy.cz vybranými knižními novinkami. Jedna se o šestnáct nových knih toho nejlepšího čtení pro letošní podzim. Všechny vybrané tituly samozřejmě najdete na pultech knihkupectví.

Znovu jsme listovali tituly Velkého knižního čtvrtku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Ben Aaronovitch: Záludné léto
 
Když se ve vesnici Rushpool v západní Anglii začnou pohřešovat dvě jedenáctileté dívky, konstábl Peter Grant musí vytáhnout paty z Londýna, aby zjistil, jestli se na jejich zmizení nepodílelo něco nadpřirozeného. Jde o rutinní opatření a Nightingale je přesvědčený, že Peter bude mít v případu do večera jasno. Jenže Peter lidi v nesnázích nikdy neopouští, takže i když neobjeví žádné zjevné stopy po magických aktivitách, nabídne místnímu policejnímu sboru své služby, neboť ví, že při pátrání po nezvěstných je potřeba každé volné ruky. Netrvá však dlouho a ocitá se ve zběsilém závodě s časem, ve světě, kde hranice mezi realitou a světem skřítků a víl nikdy nebyly prostupnější… Vydalo Argo.
 
Brit Ben Aaronovitch se v osmdesátých letech prosadil jako scénárista slavného britského seriálu televize BBC Doctor Who nebo levné space opery Jupiter Moon. V devadesátých letech začal publikovat také romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997). Poté začala jeho literární kariéra upadat, proto nastoupil do sítě britských knihkupectví Waterstones. Tento krok se později ukázal jako ideální příležitost pro psaní vlastních příběhů a tak vznikla již zmiňovaná úspěšná knižní série.
 
Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?
 
Když si Martina přála psa, netušila, že se Snížkem budou samé potíže. Z malého bílého štěněte vyrostl pes, kterého skoro nikdo ve vesnici nemá rád. Dokonce i její máma se ho bojí. A tak když Martina jednoho dne najde Snížka mrtvého, hned ji napadne, že nezemřel náhodou. Opravdu Snížka někdo zabil? Martina se spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem pustí do vyšetřování Snížkovy smrti a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení. Titul vydává HOST.
 
Petra Soukupová (*1982) patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Dosud vydala čtyři knihy pro dospělé a jednu pro děti (Bertík a čmuchadlo, Host, 2014). Je držitelkou řady ocenění a nominací, její knihy se pravidelně umisťují v žebříčcích bestsellerů a byly přeloženy do sedmi jazyků. Působí rovněž jako dramaturgyně a scenáristka. Na rok 2018 se podle její povídky Na krátko připravuje stejnojmenný film v režii Jakuba Šmída.
 
Elena Ferrante: Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou
 
Z geniálních přítelkyň Eleny a Lily se staly mladé ženy. Zdá se, že se jejich cesty definitivně rozcházejí. Elena se stěhuje do Florencie, kde chce budovat spisovatelskou kariéru, Lila zůstává v bídě neapolské periferie.
 
Po opojení svobodou a prosperitou báječných šedesátých let přichází jako drsné vystřízlivění „olověná“ léta sedmdesátá, kdy je Itálie zmítaná teroristickými útoky pravicových i levicových extremistů, prostředí univerzit i kulturních institucí se politizuje, vykřikují se zde hesla o nutnosti třídního boje, studenti i intelektuálové se angažují, ale podmínky dělníků, zejména v Kampánii sužované camorristickými klany, se nijak nelepší. Elena by ráda žila revolučním kvasem, ale dokáže dát svému životu náboj a směr sama bez Lily? Lze přátelství udržovat jen „po telefonu“, nebo je lepší pouto mezi hlasy bez těla utnout?
 
Za příběhem Eleny, která před Neapolí utíká a neuvědomuje si, že si ji nese v sobě, a Lily, která v ní setrvává, protože ví, že nejtěžší je utéct sám před sebou, se i nadále roztáčí sugestivní kaleidoskop životů obyvatel jejich rodné čtvrti, propletenec lásek, křivd, nevraživosti, žárlivosti, věrnosti i zrady. Vydává Prostor.
 
Ten v rámci "Velkého čtvrtku" připravil i sbírku Martiny Formanové Povídky na tělo a rovněž příběh z prostředí filmových herců Každý něco tají. Jeho autorkou je známá filmová režisérka Andrea Sedláčková.
 
Helena Třeštíková v rozhovoru s Pavlem Kosatíkem
 
„Když člověk bydlí na Václaváku, nemůže si představovat, že unikne dějinám,“ říká dokumentaristka Helena Třeštíková, která se narodila přímo v jednom z domů na slavném pražském náměstí.
 
Moderní československé a posléze české dějiny zachytila jako nikdo jiný, místo politiků a velkých událostí sledovala v Manželských etudách obyčejné rodiny. Díky unikátní technice sběrného dokumentu, kterou někdo nazývá také posedlostí uplývajícím časem, zpřítomnila proměnu společenských poměrů i způsobu života jednotlivců. Nyní si sama vyzkoušela jaké to je stát se objektem, známý spisovatel Pavel Kosatík přináší nejucelenější pohled na život Heleny Třeštíkové od jejího dětství do současnosti.
 
 
Režisérka vypráví o vlastní rodině i účinkujících, kteří se často stávají jejími pomyslnými členy. Natož když se protagonista do režisérky zamiluje. Odhaluje zrození filmového stylu, vzpomíná na svoje vzory i na to, jak se sběrný dokument za čtyřicet let proměnil. Nechybí ani otázky související s etikou jejího přístupu, okolnostmi vzniku nejvýznamnějších filmů i jejího působení v politice, které sama považuje za svůj největší omyl. I tyto otázky mohou být překvapivě osobní. Poutavý titul vydala Paseka.
 
Martin Sodomka: Jak postavit železnici | Technická pohádka ze století páry
 
Až někdy pojedete vlakem, zkuste si představit krajinu před vznikem železnice. Všechny ty mosty, tunely a nádraží totiž působí dojmem, jako by tu byly odjakživa. Cestujete si v pohodlném vagoně a vůbec vás nenapadne, že zrovna v tom stejném místě, kde sedíte, mohl být dříve neprostupný prales, skála nebo bažina.
 
Železnou dráhu začali budovat naši předkové před více než sto sedmdesáti lety a postavili ji dobře. Obešli se tenkrát bez bagrů, elektrického proudu a mobilních telefonů. Zůstalo po nich nesmírně užitečné dílo, které klidně může sloužit ještě v příštím století. Na světě jsou i další prastaré vynálezy užívané dodnes. Jedním z nich je třeba kniha. Umožňuje nahlédnout do mysli jiného člověka nebo cestovat časem. Nic nám tedy nebrání ty dávné stavitele železnice navštívit.
 
Na knihu nakladatelství MS studio bychom chtěli zvláště upozornit zejména kvůli kresbám. Jejich autorem je rovněž Martin Sodomka, který doposud vytvořil na 2500 knižních obálek. Skvěle zvládnutá kresba i poučná kniha navazuje na předešlé tituly  Jak si postavit letadlo, Jak si postavit motocykl a Jak si postavit dům.
 
Jozef Karika: Trhlina
 
Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď.
 
Titul na Slovensku získal ocenění Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů.
 
Román Jozefa Kariky byl jako jediný žánrový titul v historii nominován na nejvýznamnější slovenskou literární cenu Anasoft litera.
 
Slovenský spisovatel Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku.
 
Vydává Argo, které v nabídce "top 16" představilo i Kryštofovy nebetyčné maléry Markéty Zahradníkové (ve spolupráci s nakladatelství Triton) a konečně i mohutné Potíže s empatií Gavina Extence (*1982).
 
Karen Dionne: Dcera krále močálů
 
Když neslavně známý únosce dětí Král močálů uteče z přísně střeženého vězení uprostřed Michiganské divočiny, je si Helena Pelletierová jistá, že je schopná ho se svými loveckými a stopařskými schopnostmi chytit. Vždyť znalostmi rozlehlých močálů se Králi nemůže nikdo vyrovnat - kromě Heleny, jeho vlastní dcery. Postupně zjišťuje, že útěk z vězení byl jen první krok v otcově promyšleném plánu. Jeho cílem je totiž unést ji i její dvě malé dcerky. V této hře o přežití musí Helena využít vše, co se od otce jako dítě naučila. Román Karen Dionne (spisovatelka, spoluzakladatelka internetové komunity autorů Backspace) vydává Slovart.
 
Stejné nakladatelství připravilo pro čtenáře rovněž knihu Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa s anotací: "Manželé Brocketovi jsou úplně obyčejný, spořádaný pár a jsou na to náležitě pyšní -– nad vším zvláštním či odlišným ohrnují nos. Jenže pak se jim narodí Barnaby, a hned jak přijde na svět, je nabíledni, že on obyčejný rozhodně nebude. K hrůze rodičů se chlapec vzpírá gravitačnímu zákonu… a létá. Barnaby by se rodičům zoufale rád zavděčil, a proto se všemožně snaží udržet nohama na zemi. Marně." Autorem románu je John Boyne, který patří k nejznámějším a nejoceňovanějším irským spisovatelům.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…