Zoufalče Junckere. Z Británie přišla zlá zpráva pro šéfa EU

06.10.2016 12:47

Evropská unie čelí mnoha problémům, které podle svých kritiků není schopna vyřešit. Britský deník Express se otevřeně vysmívá „zoufalé“ snaze Jeana-Clauda Junckera vyburcovat ostatní představitele členských států po neúspěšném summitu v Bratislavě a píše také o možném odchodu Nizozemska z EU.

Zoufalče Junckere. Z Británie přišla zlá zpráva pro šéfa EU
Foto: nato.int
Popisek: Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Zoufalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyzval představitele členských států Evropské unie, aby společně táhli za jeden provaz v situaci, kdy působí Unie po brexitu stále více rozděleně,“ píše Express s tím, že tak Juncker reaguje na nepovedený summit v Bratislavě. „Setkání nepřineslo žádné konkrétní výsledky. My přitom nyní nepotřebujeme nějaké líbivé básničky či čestná prohlášení,“ snaží se Juncker burcovat.

Podle Junckera je nutné přijmout konkrétní kroky, které umožní dosáhnout jasného pokroku. Bývalý premiér Lucemburska dále nabádal představitele členských států, aby na nadcházejícím setkání Evropské rady projevili v pozvednutí EU více odhodlání a snahy. „Evropská rada se sejde 19. října a členské státy EU by se měly snažit najít řešení v otázkách migrační krize, uzavírání obchodních dohod s USA a Kanadou a také v napjatých vztazích s Ruskem,“ píše Express.

Na společném summitu v Bratislavě se sice evropští politici shodli na nutnosti zavést přísnější kontrolu hranic a možném vzniku společné armády, ale Juncker připustil, že se Evropská unie nachází kvůli migrační krizi, ekonomické stagnaci a brexitu v existenční krizi. Terčem kritiky jsou zejména navrhované kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které naposledy velmi ostře kritizoval také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, když je označil za „naprosto nerealistické“.

Bruselské elity také znejistil výsledek maďarského referenda, ve kterém se 98 % lidí vyjádřilo proti kvótám. Ovšem ze všeho nejvíce se Juncker a spol. obávají, že by mohly Velkou Británii v odchodu z EU následovat další země. Jako jeden z hlavních adeptů se aktuálně jeví Nizozemsko, kde má před volbami v roce 2017 velmi silnou pozici Strana pro svobodu Geerta Wilderse, který otevřeně hovoří o nutnosti vyhlásit referendum o setrvání Nizozemska v EU.

Vlivný nizozemský komentátor Tom-Jan Meeus ve svém textu publikovaném na serveru Politico předpovídá, že by Nizozemsko mohla po jarních parlamentních volbách ovládnout pravice. „Oproti předcházejícím letům nepůjde o střet pravice s levicí, ale o vítězství si to rozdají pravicová uskupení vedená Wildersem a premiérem Ruttem. Euroskepticismus je v zemi na vzestupu, což letos potvrdilo i odmítnutí dohody mezi EU a Ukrajinou v nizozemském referendu.“

Předseda Strany pro svobodu by se podle Meeuse mohl stát příštím vůdcem nizozemské pravice a výsledky četných průzkumů tomu skutečně napovídají. Možný úspěch Wildersovy strany Meeus dává do souvislosti s případným vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. „Pokud by se Trump dostal do Bílého domu, pravděpodobně by to hodně povzbudilo ultrakonzervativce i v Nizozemsku. Země se jistě otočí doprava. Jak daleko to bude, závisí také na amerických voličích.“

„Lze předpokládat, že Rutteho a Wildersova strana v parlamentních volbách uspějí, zatímco levice utrpí historické ztráty. Zejména v oblasti imigrace by to znamenalo pro Nizozemsko výrazný obrat směrem doprava. Nové Nizozemsko se může stát zemí, kde bude preferován konflikt a konfrontace místo konsensu a tolerance,“ napsal levicový komentátor Meeus a varoval také nepřímo před odchodem Nizozemska z Evropské unie s odkazem na Wildersovy postoje vůči Bruselu.

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…