Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Expert ohodnotil případ malého Brita s nádorem

08.09.2014 19:14

Přednosta kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol Jan Starý usedl do křesla hosta pondělního Interview ČT24. Hovořil o případu pětiletého Brita Ashyi Kinga s mozkovým nádorem, který bude léčen v pražském protonovém centru. Popsal i určité peripetie, které případ provázejí.

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Expert ohodnotil případ malého Brita s nádorem
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

„Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ podotkl hned v úvodu pořadu Starý, když komentoval vývoj případu. Chlapec byl unesen vlastními rodiči z nemocnice. Rodiče totiž měli pocit, že se jejich synkovi nedostává plné péče. Raději se rozhodli pro protonovou léčbu. Je to ale lepší léčba než klasické ozařování? „My to v tuto chvíli nevíme, protože výsledky zatím nejsou k dispozici,“ podotkl host.

Je vhodné platit protonovou terapii z veřejných peněz?

Chlapec podstoupil operaci ještě v Británii a pak mělo následovat ještě ozařování. Rodiče se rozhodli dát přednost protonové léčbě, neboť nelze vyloučit, že bude šetrnější než klasické ozařování. Ale jak již bylo řečeno dříve, není to jisté. Rodiče malého Ashyi se navíc hlásí ke Svědkům Jehovovým, což s sebou nese určité problémy např. ohledně transfuzí. „Ale my to děláme tak, že když je potřeba, tak tu transfuzi podáme, protože život dítěte je na prvním místě,“ zdůraznil přednosta kliniky.

Na přetřes přišla i otázka, zda je na místě platit tuto léčbu z veřejného zdravotního pojištění. „U vybraných pacientů ano,“ říká k tomu Starý, s tím že ona vhodnost se týká pouze desítek pacientů ročně. Protonové centrum v tuto chvíli disponuje až 2500 místy na léčení. Není to přitom léčba levná, stojí několik stovek tisíc korun na jednoho pacienta.

Starý také prozradil, že u dětí o bujení nádoru rozhoduje vadná genetická informace. Svou roli zde hrají i predispozice. Přesněji to prý ale zatím nevíme. „U dětí neplatí takové ty jednoduché rady typu: Nekuř, nepij alkohol. Ale platí: Matko, jsi-li těhotná, nepij a nekuř. Svou roli zde hraje i včasná diagnóza. „Kluk, který je zvyklý po škole hodit tašku do kouta a jde hrát fotbal, najednou přijde domů, odhodí tašku a jde si lehnout. To je nestandardní a je třeba hledat příčinu toho,“ ukázal na příkladu odborník. Do jisté míry ale rodiče dětí uklidňoval, když říkal, že dětské nádory jsou velmi vzácná onemocnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…