Zoufalý Kalousek už neví, jak se zviditelnit. Zajímavé podrobnosti, jak předseda TOP 09 odmítl přijít do debaty

31.08.2016 20:28

Předsedové pěti sněmovních politických stran odmítli účast v předvolební debatě serveru iDnes.cz a MF Dnes před krajskými volbami. Proč? Protože jak zmíněný deník, tak server vlastní ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Tato média proto nelze považovat za nezávislá a nemá smysl na jejich půdě vést diskusi. Šéfredaktoři obou médií považovali za důležité zareagovat a bezezbytku využili prostor. Jen se posléze dozvěděli, že raději měli mlčet.

Zoufalý Kalousek už neví, jak se zviditelnit. Zajímavé podrobnosti, jak předseda TOP 09 odmítl přijít do debaty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, šéf ODS Petr Fiala a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík dospěli ke vzácné shodě. Svorně odmítli účast v předvolební debatě před krajskými volbami pro server iDnes.cz, jelikož server i deník MF Dnes vlastní ministr financí, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Informoval o tom deník Právo. Kalousek se podle vlastních slov odmítá tvářit, že jsou Babišova média nezávislá. V podobném duchu se vyjádřili i ostatní pánové. 

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a šéfredaktorka serveru iDnes.cz Naděžda Petrová nechtěli tato slova nechat bez odpovědi. Petrová má za to, že Kalousek se jen klasicky pokusil zviditelnit na boji proti Babišovi, když nemá jiné téma, se kterým by prorazil.

„Před volbami se každý stébla chytá, zejména ten, jehož hvězda hasne. Dokonce se vytratil i dřívější vtip. Miroslav Kalousek se snaží vytlouct kapitál z čehokoliv a Andrej Babiš je rozhodně to pravé. Miroslav Kalousek tak stojí v čele těch, kteří mají buď máslo na hlavě, nebo nemají témata, která by je dokázala proslavit jinak než papouškováním,“ napsala dáma.

Pro média vlastněná Andrejem Babišem pracovala Petrová již dlouho předtím, než je koupil Babiš. Jelikož nějaký čas pracovala také pro veřejnoprávní Český rozhlas, může prý s klidným svědomím říct, že iDnes.cz je mnohdy veřejnoprávnější než veřejnoprávní média. V rámci své otevřenosti chtěl také server nabídnout prostor k politické debatě sněmovním politickým stranám.

„Jsem šéfredaktorkou iDnes.cz právě rok. Nikdy mi nikdo neřekl: ‚Napiš (nebo nepiš) tohle a tohle, přeje si to Babiš.‘ Ostatně našeho vlastníka ani neznám. Velmi často ale na nás tlačí jiní. I teď. Je to ale stará píseň: vytlučeme kapitál z Babiše. Fakt už nikdo nic jiného neumí?“ ptá se novinářka.

V podstatě totožně se na celou věc dívá i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „U Miroslava Kalouska je to pochopitelné. Boj proti Babišovi je jeho jediným předvolebním tématem, neboť nic dalšího z jeho rétoriky už na voliče nezabírá a podpora jeho strany kontinuálně klesá, přičemž TOP 09 aktuálně balancuje na hraně volitelnosti,“ napsal Plesl.

Pokud pomineme fakt, že Andrej Babiš vlastní vydavatelství MAFRA už třetí rok a zmínění politici po tuto dobu s novináři deníku hovořili, je namístě se ptát, proč se debaty odmítají zúčastnit např. Starostové a nezávislí, pro které jsou krajské volby snad ještě důležitější než volby sněmovní. Nepochopitelné se to prý zdá i u ODS, která opět posiluje a je v jejím zájmu komunikovat s občany – voliči.

Plesl si v této souvislosti neodpustil poznámku, že jak Kalousek, tak předsedové dalších stran ještě v červenci tohoto roku účast na politické debatě neodmítali. Až teď se strhla odmítací lavina. Šéfredaktor deníku má za to, že je to zjevně politické gesto, ale nechce se nechat zatáhnout do politických her.

Celé vyjádření naleznete zde.

„Navzdory této zjevně koordinované politické akci se MF Dnes nenechá zatáhnout do politických her a dál bude informovat o politice tak, jak je tento list zvyklý – otevřeně a objektivně,“ napsal Plesl. Politici i tak dál usilují o zveřejnění svých textů v deníku a skutečně zveřejněny budou, jen to prý chce klid. „Takže klid, na všechny se dostane. Jen, prosím, bez těch trapných předvolebních hrátek,“ uzavřel šéfredaktor.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ukázalo se však, že jak Plesl, tak Petrová možná měli raději mlčet. Někdejší mluvčí Mirka Topolánka, který přešel do služeb Pavla Bělobrádka Martin Schmarz si na sociální síti Facebook neodpustil rýpnutí, že oba šéfredaktoři v zásadě jen zopakovali dnes již tradiční repliku Andreje Babiše, která říká, že „za všechno může Kalousek“.

„Zase ten Kalúsek, symbol korupce? A to vám nedošlo, dámy a pánové z MAFRA, že by lepší bylo mlčet? Touto reakcí jste jen potvrdili, že MAFRA je tiskovým orgánem hnutí ANO. Nic proti stranickému tisku, jen je třeba to otevřeně deklarovat...,“ podotkl na sociální síti Schmarz.

Někdejší šéfredaktor Lidových novin dnes vlastněných Andrejem Babišem Dalibor Balšínek, který založil server Echo24.cz a týdeník ECHO, se na aktuální situaci dívá hodně podobně jako Schmarz.

„A máme tady rétorické cvičení: Jak obhájit neobhajitelné. Výsledek? Klidně zrušíme Babišův blog, Mf Dnes se nenechá zatáhnout do politických... Tak kupředu, soudruzi a soudružky! Zpátky ni krok,“ napsal Balšínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…