Zpěváci se semkli v pořadu Nory Fridrichové: Radek Banga měl pravdu. Na Ortelu se v předsálí hajlovalo

05.12.2016 6:35

O kapele Ortel i romském zpěvákovi Radku Bangovi alias Gipsymu.cz se v poslední době hojně mluví. Důvodem je ocenění kapely na Českém slavíku a protestní Bangův odchod ze sálu. Oběma interpretům se věnoval i pořad 168 hodin ČT24.

Zpěváci se semkli v pořadu Nory Fridrichové: Radek Banga měl pravdu. Na Ortelu se v předsálí hajlovalo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Kapela Ortel je mnohými kritizována za to, že je nacionalistická a její přívrženci fandí nacismu. Na březnovém koncertě kapely její fanoušci například v předsálí zdvihali pravici a pokřikovali Sieg Heil, což je vidět na záběrech, které ČT poskytl dokumentarista Vít Klusák.

"Mně se samozřejmě téma té extrémní pravice velmi dotýká. Protože rodinu jsem měl v koncentráku. Nejenom já, ale i moje žena. Navíc tam v té mé rodině to bylo hodně smutné. Protože mí tři prastrýcové, byli i s dědou v odboji. Jeden padl přímo jako voják Československé armády. Dva byli uvězněni gestapem a nakonec při bombardování umřeli. A ten můj děda, ten teda prošel několik těch koncentračních táborů. A v podstatě zázrakem to přežil," zmínil Radek Banga. Ten se nyní potýká s velkou nenávistí a mnohé se mu vrací zpět. 

"Přál bych si, aby Banga žil v zemi, kde v roce 1938 žili jeho předkové. Ten pán s tím divným knírkem za druhé světové války to nedokončil. Jaká škoda. Nemuselo tu být takové černo. Na toho ču...ka dvojnásobný plyn. Špíny, spálit je. Banga, zdechni, ty rasistická svině. Cikáni do plynu," zaznívá vůči Bangovi od lidí na sociálních sítích. On sám prý tolik nenávisti nečekal. 

"Celá řada těch příspěvků na Facebooku pod profilem Radka Bangy naplňuje trestné činy z nenávisti. Konkrétně český právní řád zná 3. Je to trestný čin násilí vůči skupině obyvatelů a jednotlivci, trestní čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob a trestný čin hanobení rasy, národa a přesvědčení," uvedla v pořadu právnička Klára Kalibová.
 
Banga přitom nebyl sám, kdo opustil sál. Odešel ještě zpěvák Petr Pekař Štolba a herečka Iva Pazderková.

"Bylo to takové trochu husté. Já úplně nejsem fanoušek nějakejch kontroverzních vyjádření. Ale prostě jsem tam už bejt nechtěl s těmadle lidma v sále. S určitejma lidma," poznamenal Štolba. Pazderková rovněž uvedla, že se tam necítila dobře. Bangovi poděkovala za jeho odvahu.
 
Zpěvačky Lucie Vondráčková a Bílá v sále zůstaly a Bílá i Bangu lehce odsoudila za jeho odchod ze sálu. "Já si myslím, že je to zbytečné. Protože žijeme v krásné zemi a měli bychom si toho vážit. Žijeme prostě v zemi, kde bysme si měli vážit jeden druhýho. A jeho gesto bylo zbytečné, velmi zbytečné. A nemyslím si to proto, že to třeba myslel na mě nebo na někoho z mých kolegů. Myslím si, že jsou prostě věci, který se neříkají. A když, tak se říkají v soukromí. Když jsem na někoho naštvaná, tak to řeknu jemu a ne veřejně," uvedla.

"Já jsem po loňském roce prolistovala různé zdroje, abych zjistila, jaká je minulost frontmana skupiny Ortel. A když jsem tady to všecko zjistila a přečetla si jejich aktuální texty, tak v kontextu s jeho minulostí mě to docela znepokojilo. A proto jsem podpořila Radka Bangu. Proto jsem netleskala při předávání téhle ceny," zaznělo naopak z úst zpěvačky Marty Jandové.

"S ohledem na to, že Radek Banga je jeden z mála Romů, který tam normálně seděj a který se do tý společnosti naší zařadili tak, jak si to vlastně ta společnost v podstatě představuje, tak je to z jeho strany úplně pochopitelnej a ve svým smyslu jako dost jako vlastně odvážnej čin," dodal pak zpěvák Dan Bárta.
 
Sám Banga závěrem pořadu uvedl, že by jinak nepostupoval ani dnes.
 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…