Zpěvák Banga ve stopách Kliniky. Dostal letošní Kriegelovu cenu. Nebojácný příklad pro celou společnost, píše porota

10.04.2017 16:40

Zpěvák Radek Banga dostane Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Jak uvádí web České televize, Nadace Charty 77 Bangu vyznamená za odvážný občanský postoj. Banga se při loňském vyhlašování cen Českého slavíka rozhodl protestovat proti ocenění skupiny Ortel. Nadace si pak cení i opakování postoje i přesto, že čelil hrozbám jemu samotnému i celé jeho rodině.

Zpěvák Banga ve stopách Kliniky. Dostal letošní Kriegelovu cenu. Nebojácný příklad pro celou společnost, píše porota
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

Banga na sebe upoutal pozornost při předávání hudebních cen Český slavík když odešel při oceňování skupiny Ortel, kterou spolu s některými dalšími považuje za rasistickou.

„Sál zaplněný celebritami české popmusic skupině Ortel zdvořile aplaudoval. Radek Banga, který je Rom, po skončení ceremoniálu čelil záplavě hrozeb jemu samotnému i celé jeho rodině. Nebojácně však své výhrady k textům skupiny Ortel opakoval,“ odůvodnila nadace Bangovo ocenění. Podle jejích slov se Banga stal příkladem odvahy postavit se neonacismu. A to nejen pro své vrstevníky, ale pro celou občanskou společnost. 

Původní text ZDE.

František Kriegel jako jediný z československých politiků unesených v srpnu 1968 do Moskvy nepodepsal takzvaný moskevský diktát. Později také hlasoval proti přijetí dohody o dočasném pobytu sovětských vojsk. Cena, jež je po něm pojmenována, je udělována od roku 1987.

V loňském roce cenu dostalo Autonomní sociální centrum Klinika. Porota tehdy do zdůvodnění napsala, že žižkovský squat neváhá bojovat za hodnoty, které se stávají obecně lidskými.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…