Zpěvák Koller: Zeman a Klaus, kluci spojení s Ruskem. Američané nám dali internet. Kdybychom zůstali pod Ruskem, tak bychom tu žádný internet neměli

28.08.2016 18:25

Hudebník David Koller dokázal již několikrát vstoupit svými prohlášeními i pěveckými čísly do veřejné a politické debaty. Autor slavné písně „Jsme v prdeli“ za Nečasovy vlády nyní v rozhovoru pro DVTV sepsul zejména prezidenta Miloše Zemana, který prý společně se svým předchůdcem Václavem Klausem táhne zemi směrem na východ. Představují prý ještě větší nebezpečí než Andrej Babiš, kterému Koller vyčítá především to, že odmítá říci, že komunisté byli zlo.

Zpěvák Koller: Zeman a Klaus, kluci spojení s Ruskem. Američané nám dali internet. Kdybychom zůstali pod Ruskem, tak bychom tu žádný internet neměli
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Umělec David Koller

Moderátorku Daniela Drtinovou nejprve zajímal Kollerův názor na to, že se prezident Miloš Zeman nijak nevyjádřil k výročí 21. srpna. „Vůbec mě to nepřekvapilo. Ani bývalý soudruh prezident Klaus se neangažoval v tomhle důležitém výročí, takže to zapadá do té mozaiky, že jsou to kluci spojení hodně blízko s Ruskem,“ uvedl. Moderátorku Drtinovou pak zajímalo, proč se mnozí umělci tak vehementně pouštějí do prezidenta Zemana, ale vicepremiér Andrej Babiš zůstává stranou jejich zájmu.

„On je s tím nějakým způosbem propojený taky,“ připustil Koller. Pak zavzpomínal, že před minulými volbami za Babišem šel, zda by mu nedal peníze na koncert, agitující proti tomu, aby lidé volili komunisty. „Celkem mě nepřekvapilo, že nám na to nepřidal,“ doplnil hořkou vzpomínku.

Moderátorka Drtinová se překvapeně zeptala, proč s takovým požadavkem Koller za Babišem vůbec chodil a hudebník vysvětloval, že chtěl vědět, jak bude předseda hnutí ANO reagovat. „A on nám řekl, že nám nepřispěje, protože podporujeme pana Schwarzenberga,“ prozradil. On sám si však myslí, že Babišovi jako bývalému komunistovi nekonvenovalo protikomunistické zaměření akce.

Babiš není takové zlo jako Zeman a Klaus, uvedl Koller

Babiš podle něj nepředstavuje takové riziko, jako Václav Klaus nebo Miloš Zeman. Drtinovou pak zajímalo, jak si vysvětluje, že umělci se na něj koukají výrazně vstřícněji než na prezidenta. „Toho ruskýho vlivu, zejména na ambasádě, je tady tolik, že by na to měl každej nějak reagovat,“ zněla Kollerova odpověď. Ohledně Babiše připustil, že si může „koupit ledaskoho, nebo skoro kohokoliv“.

Poté se však pustil zostra do Babišových médií. „Nechápu, proč Mladou frontu a Lidovky lidi pořád čtou. Cítím tam jasně tendenci upravovat názory lidí v tom směru, jak to ten člověk potřebuje,“ uvedl.

Moderátorka Drtinová mu namítala, že stále ještě existují novináři, kteří chtějí svou práci dělat poctivě. „To jo, ale nad nima je nějaký editor, který do toho vloží nějaký kód, který to potom posune jiným směrem, než by ten etický novinář chtěl,“ vysvětloval umělec.

Na dotaz po konkrétních příkladech však nebyl schopen odpovědět, neboť prý tyto noviny již přes rok nedržel v ruce.

Koller vstoupil ve známost svými slovy z předávání cen Anděl, že Zeman táhne zemi na východ. Moderátorku Drtinovou zajímalo, zda hudebník skutečně věří, že prezident má takový vliv. „Když vezmu jen poslední dvě věci, které mě šokovaly: Je to jeho výlet za nějakým člověkem, který je na seznamu lidí, na kterých se Evropa s Amerikou domluvili, že je budou bojkotovat. A on za ním jede někam na Kypr nebo kam na nějaký mejdan. A ten jednadvacátý srpen je taky signifikantní. Koneckonců mluvil o tom, že není pro czexit, ale že by si dovedl představit, že se k tomu lidi v referendu vyjádří. A to je hodně nebezpečný."

Moderátorku však stále zajímalo, zda na druhou stranu není špatně bezbřehá adorace USA. „Je důležitý si udělat ten žebříček hodnot. Já jsem muzikant. A i když mám rád ruskou kulturu, tak ve dvacátém století se tam z pohledu muzikanta nic zajímavého nestalo. Tady ve studiu mám americkou kytaru, německé bubny, anglický zesilovač, německé mikrofony, svítíme si žárovkou, která přišla z Ameriky a natáčíme to s vámi na internet, který přišel z Ameriky. Kdybychom zůstali pod Ruskem, tak bychom tu žádný internet neměli. Nebo možná takový, jako mají v Číně. Opravdu, ti komunisti by nám nedali nic. Lidi si to neuvědomujou, ale ono to v tom roce 1948 možná taky vypadalo taky.

„Jde o svobodu, kterou máme, a ta není samozřejmá. Mně bylo osm, když sem v roce 1968 přišla ruská vojska, a velmi dobře si to pamatuju. To, co přišlo potom, bylo dost hrozný,“ vzpomínal. Moderátorku zajímalo, zda to, co sledujeme, je jenom výkyv, a nebo nějaký trvalejší trend. Největší strach má prý z toho, že „tu něco bouchne a pak ti lidé, kteří tu chtějí pořádek, uvěří těm, kteří slibují, že ho udělají, a pak začnou omezovat svobodu“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…