Zpěvák to rozjel: Staří zmetci jsou lepší, než když si sem pustíme Bártu

15.10.2011 14:24

Písničkář a přívrženec iniciativy Vyměňte politiky Tomáš Klus se v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes (MfD) překvapivě rozhovořil o politice. Je mu sice pětadvacet let, ale pro deník řekl, že měl krátce po sněmovních volbách radost: podařilo se totiž zčásti vyměnit starou sortu politiků za novou. Věcem veřjným držel palce, ovšem teď má strach, že tato strana zafunguje jako odstrašující případ a voliči už těm novým lidem nebudou dávat šanci. Má obavy, aby si lidé neříkali: Ti naši staří zmetci jsou furt ještě lepší, než když si tam pustíme Bárty a jiné.

Zpěvák to rozjel: Staří zmetci jsou lepší, než když si sem pustíme Bártu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Tomáš  Klus osobně prý volil Zelené, ale měl loni radost i z úspěchu Věcí veřejných. Jenže situace se změnila a on ji nyní popsal v novém CD, kde láteří, že se lidé zase napálili. Zklamání z nováčků  pak konkrétně vepsal do písně Pánubohudooken.

„Myslím, že v té písni se mi podařilo vystihnout názor mnoha lidí, kteří by ho ani nijak neřekli - protože už ani nemají chuť to říct: ´Mě už to fakt se...´ už jen mávají rukou. To ale nemá být pesimistická píseň, spíš nakopávací," podotkl Klus k Pánubohudooken v rozhovoru pro MfD.

„Říkal jsem si jóóó, ale napálil jsem se. A teď mám strach, aby tato strana nefungovala jako odstrašující případ a voliči už těm novým lidem nedávali šanci. Aby si neříkali: ´Ti naši staří zmetci jsou furt ještě lepší, než když si tam pustíme Bárty a jiné´," podotkl pak písničkář na vrub Věcí veřejných,

Ty poslední volby do sněmovny ale pro něj byly přesto součástí demokracie. „Lidi začali kroužkovat, začali být hlasití ve svém projevu. Ale co mne trápí je, že nepřišlo víc voličů. Že je tady pořád hodně lidí, kteří si myslí, že svůj protest dají najevo tím, že nejdou volit. A to se pletou," svěřil se zpěvák.

Jo, Havel? To byla ikona!

Co mu prý dnes schází, tak to je ikona, jako byl třeba Václav Havel před revolucí. "Zkrátka tady není žádný světec. A svatý Václav je na už moc starý."

Také prozradil, že jej v politice nejvíc nadzdvihává arogance, tedy to, že se politici řídí heslem: Po volbách povolil. „Myslím si, že úspěch strany TOP 09 je způsoben tím, že pan Kalousek zvolil rétoriku: ´Budu k vám jakože upřímný, budu vám říkat tu tvrdou pravdu.´ Což je pro mě na jednu stranu sympatické, na druhou stranu je to ale podle mne populismus," podotkl na vrub Kalouska, jemuž nevěří, neboť nedávno někoho zfackoval a za to by v každé jiné zemi politik rezignoval.

O premiéru Nečasovi si pak písničkář myslí, že mnoho věcí neustál. „Myslím, že potřebujeme pevnou ruku a on ji nemá. Přijde mi, že není ani ryba, ani rak," řekl.

Zelení by měli říct, že jsou levice

V rozhovoru také vyzdvihl existenci Strany zelených a to, že věří Ondřeji Liškovi: „Připadá mi jako jeden z mála velmi zanícených bojovníků...Víte, co by teď zelení měli udělat, aby byli atraktivnější? Říct jasně, že jsou spíš levice, než střed."

Nakonec Klus také sdělil, že nenávidí komunisty a to proto, že zabili Miladu Horákovou a hodně znepříjemnili život jeho písničkářskému předchůdci Karlu Krylovi.

„Na tu dobu se nesmí zapomenout, je to zlo. Velké zlo. Pokračovat v něčem, součástí čeho byla prolitá krev lidí, kteří měli jiný názor, je pro mě nepřijatelné," zdůraznil k „rudým".

Chtěl bych zpívat s Nohavicou i Mertou. Protestsongy

„Musíme se zbavit toho flastru, té zátěže z minulosti, kterou si neseme - co si člověk neukradne, to nemá. Když pak normální člověk vidí ty lidi v těch drahých kvádrech, říká si: Vždyť oni to tak dělají, tak proč bych to nedělal já?" dodal v zamyšlení nad politickou scénou dneška.

„Mě to mrzí na celé písničkářské scéně," odvětil nakonec k tomu, že je vlastně dnes mezi písničkáři jediný, kdo se takhle veřejně vyjadřuje k tomu, co se děje.

„Mám pocit, že ostatní nějak rezignovali. A přitom si myslím, že to jsou právě oni - Nohavica, Merta, Plíhal, Třešňák - kteří o tom mají zpívat. Mě by strašně bavilo dát se dohromady s partou té starší gardy," uzavřel Klus a jako návdavek dodal: „Buďte rebelové a pojďte volit."

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…