Zpochybnění vakcín proti covidu? Český zápis: Studie pronikla do zahraničí

01.05.2024 12:12

Český úspěch? Eyal Shahar, emeritní profesor epidemiologie z univerzity v americké Arizoně, pochválil studii o výsledcích covid-vakcín vzniklou v České republice. „Z různých důvodů nesouvisejících s vakcínami mají lidé, kteří jsou očkovaní, v průměru lepší zdravotní stav než lidé, kteří nejsou, a proto je méně pravděpodobné, že zemřou na ‚cokoli‘ včetně chřipky a covidu,“ vypíchl její výsledek.

Zpochybnění vakcín proti covidu? Český zápis: Studie pronikla do zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Matematik Tomáš Fürst, novinářka Angelika Bazalová a vědci Tadeáš Fryčák a Jaroslav Janošek. Skupina českých autorů, která dokázala zaujmout i v zahraničí svou studií o covidové očkovací kampani v České republice.

Analýza vztahu mezi očkováním a úmrtností na základě více než 2,2 milionu zdravotních záznamů nyní byla využita v textu Eyala Shahara, emeritního profesora epidemiologie z arizonské univerzity, na platformě Daily Sceptic.

„Nedávná studie z České republiky významně přispěla do vědecké literatury o vakcínách na covid a efektu zdravých očkovaných,“ oceňuje. Text původně vyšel v Mezinárodním žurnálu pro infekční choroby.

Efekt zdravých očkovaných, jak objasňuje ve svém textu profesor Shanar, vytváří falešný dojem „pseudoúčinnosti“ vakcíny. „Z různých důvodů nesouvisejících s vakcínami mají lidé, kteří jsou očkovaní, v průměru lepší zdravotní stav než lidé, kteří nejsou, a proto je méně pravděpodobné, že zemřou na „cokoli“ včetně chřipky a covidu,“ píše.

Při odhadování účinku vakcín může tento faktor být podstatným zkreslením. Farmaceutické firmy ani úřady ale nemají zájem toto zkreslení příliš analyzovat, protože by tím mohla být zpochybněna uváděná účinnost vakcín.

Česká studie podle něj do odborné diskuse o tomto fenoménu zásadně přispívá. „Nejprve autoři pozorují jev v další zemi, čímž podporují jeho univerzální povahu. Zadruhé poskytují jasný důkaz, že ti, kteří se rozhodli (nebo byli donuceni) nechat se očkovat, byli skutečně zdravější. Za třetí, ukazují, že tento jev je konzistentní v posloupnosti dávek, jak bylo patrné z údajů ve Spojeném království pro posilovací dávky: Ti, kteří pokračovali v další dávce, byli zdravější než ti, kteří tak neučinili. Konečně demonstrují, že pozorovaný vzor v jejich datech lze reprodukovat simulovanými daty, když vakcína nemá žádný účinek a působí pouze účinek zdravého očkovaného,“ píše profesor.

Studie srovnává podle příčin úmrtí v období covidové vlny a v období, kdy k téměř žádným úmrtím na covid nedocházelo.

Angelika Bazalová napsala k tématu rovněž text pro DeníkTO, kde zpochybnila statistickou metodiku profesora Duška a jeho Ústavu zdravotnických informací a statistik jako „statistickou nehoráznost“. Ve výkazech Duškova týmu se podle matematiků, se kterými hovořila, objevovala zcela absurdní čísla, která se následně zpětně upravovala, aby se došlo k potřebnému výsledku.

Profesor Shanar považuje za zajímavý faktor „druhé dávky“ a posléze „třetí dávky“ pro míru zkreslení. Rozporuje také metodiku, podle které byl každý zemřelý s pozitivním PCR testem klasifikován jako zemřelý na covid.

Využití dat českých vědců kolem skupiny SMIS někteří komentovali se zděšením. Platforma Daily Sceptic je totiž podle nich konspirační a jeho provozovatel měl dokonce v minulosti prodávat drogy. To však SMIS odmítá, jednak s poukazem na renomé a „index“ profesora Shanara a jednak objasněním, že na tomto webu vycházejí texty mnoha uznávaných autorů.

Jak poznamenala na facebooku autorka Angelika Bazalová, hned další text na webu Daily Sceptic pojednával o tom, že si firma AstraZeneca chystá větší částku peněz (dvacet milionů liber) na odškodnění pacientů, kterým jejich vakcína poškodila zdraví.

Připomíná třeba příběh Lisy Shawové, hlasatelky regionálního vysílání britské BBC, která zemřela v květnu 2021 týden po první dávce vakcíny této firmy. Koroner určil jako příčinu smrti krvácení do mozku, které bylo následkem trombotické trombocytopenie, vyvolané vakcínou. Podle médií šlo u 44leté ženy o vzácný případ.

To vše podle Bazalové vystavuje těžké zkoušce někdejší tvrzení vědců, že vakcíny zachránily miliony životů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vakcinační slouhové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 01.05.2024 12:41:29
opět zabékali, sečetli nesčitatelné a vyzvraceli jakýsi pamflet o přínosu očkování ! Samozřejmě že nesmysl protože stačí pouze jeden údaj a to je křivka úmrtnosti občanů v dlouhodobém horizontu a v jednotlivých věkových kategoriích ! Doporučuji se podívat jak nám ta s kosou pěkně zatápí . A v jakých ročnících se jí vede lépe než v předchozích 50ti létech !

|  9 |  1

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…