Zpochybňuji důvěryhodnost oponenta, je zelený... Dusno v ČT kvůli solárníkům

19.09.2013 22:35

Snaží se někdo zničit šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou? Tiskový mluvčí úřadu je o tom přesvědčen. Prý se ji snaží odstranit solární baroni. Energetický konzultant Martin Sedlák však obdobné výroky považuje za absurdní. Je přesvědčen, že útoky politiků na podnikatele v solárním sektoru musí ihned skončit. Mezi oběma muži se strhla prudká slovní přestřelka ve studiu České televize.

Zpochybňuji důvěryhodnost oponenta, je zelený... Dusno v ČT kvůli solárníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

Jak to bylo s tzv. solárními barony? Tuto otázku řeší nejen čeští vyšetřovatelé. Zazněla také ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize. Sehrála v kauze roli i ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková? O tom debatovali tiskový mluvčí ERÚ Jiří Chvojka a energetický konzultant Martin Sedlák, který spolupracuje s Aliancí pro energetickou soběstačnost.

Může tu vůbec můj oponent sedět, znělo ve studiu

„Dvě licence, kvůli kterým je paní ředitelka obviněna, jsou stále prověřovány. A než se správní orgán ve věci rozhodne, jsou úkony předčasné.  My máme důvod domnívat se, že je to celé velmi dobře připravené, protože ony dvě licence byly přiděleny 31. prosince 2010 ve 21:45, ale pak se v celé věci osm měsíců nic nedělo.“ podotkl v pořadu Chvojka s tím, že za vykonstruováním kauzy stojí desítky lidí, kteří chtějí odstranit Alenu Vitáskovou z úřadu. „Policie se jednoznačně snaží ovlivňovat rozhodování nezávislého správního orgánu,“ míní Chvojka.

Sedlák oponoval, že podobnými prohlášeními se cítí poškozen celý fotovoltaický sektor. Za současnou situaci přitom nemůže fotovoltaický sektor jako celek. „My si myslíme, že paní předsedkyně by měla minimálně na dobu soudu odstoupit z funkce. Obvinění, že se někdo snaží paní Vitáskovou odstranit z funkce, je absurdní,“ míní Sedlák.

Chvojka však okamžitě přešel do protiútoku a poukázal na to, že Sedlák působí ve Straně zelených. „Je tedy otázkou, zda by vůbec měl pan Sedlák sedět ve studiu. Zpochybňuji důvěryhodnost mého oponenta ve studiu,“ zdůraznil Chvojka. Sedlák k tomu poznamenal, že je pouze řadovým členem strany a nevidí zde konflikt zájmů.

V zahraničí do kauz vstupuje i Interpol

Chvojka přikročil k dalším útokům, když poukázal na to, že i v Itálii či Španělsku úřad zasahoval v případě obnovitelných zdrojů u fotovoltaických a větrných elektráren. To však neznamená, že by ERÚ kritizoval sektor jako celek, kritizuje prý jen několik uvedených firem. Většina podnikatelů v tomto sektoru se prý ale chová slušně.

Vůči tomu se však znovu ostře vymezil Sedlák. „My tu takovéto rozlišení nevidíme a myslíme si, že výroky o solárních baronech a podobné další musí v České republice skončit,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…