Zpoždění delegace způsobili dle Ovčáčka dispečeři. Ti ale vinu odmítají

14.10.2016 17:27

Na zpoždění leteckého speciálu, který přepravoval prezidenta Miloše Zemana na státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, se podíleli dispečeři Řízení letového provozu (ŘLP), sdělil Českému rozhlasu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Dali podle něj při odletu přednost jinému letu. Řízení letového provozu to odmítá, má prý důkazy svědčící o jejich nevině. Původně Hrad zpoždění zdůvodňoval nepřízní počasí. Zeman chce podle Ovčáčka o roli dispečerů mluvit s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

Zpoždění delegace způsobili dle Ovčáčka dispečeři. Ti ale vinu odmítají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Podle plánu měla delegace na Bratislavský hrad ve čtvrtek dorazit v 11:35, přijela ale později. Podle Ovčáčka v 11:44. Pořadatelé už Zemana a jeho předchůdce Václava Klause do sálu, kde pozvaní kondolovali vdově, nepustili, protože podle protokolu jako poslední mohl k rakvi přistoupit slovenský prezident. Ten tak učinil krátce po 11:30. Zeman s Klausem se proto rakvi poklonili na nádvoří. Oba se pak zúčastnili dalšího programu posledního rozloučení.

Hrad následně odmítl, že by za zpoždění mohlo jeho pochybení. Jako důvod Ovčáček uvedl špatné počasí za letu. Podle bratislavského letiště i českého Řízení letového provozu ale počasí lety neovlivnilo.

Dnes Ovčáček Českému rozhlasu řekl, že prezidentský let netradičně startoval místo z vojenského letiště Praha Kbely z Letiště Václava Havla. „Podle informací, které zatím máme, dalo Řízení letového provozu přednost jinému letu. Prezidentský let tak musel čekat na odletové dráze,“ uvedl Ovčáček. Serveru Aktuálně.cz řekl, že se na zpoždění podílelo počasí a „neblahou roli“ hrálo i Řízení letového provozu.

Řízení letového provozu svůj vliv na zpoždění odmítlo. Na svém twitteru dnes uvedlo, že let CAF001 (tedy prezidentský speciál) odletěl do Bratislavy „bez zpoždění nebo přednosti jinému letounu, přesně dle podaného letového plánu“. Českému rozhlasu společnost sdělila, že vše může doložit hlasovými a radarovými záznamy.

Ovčáček na twitteru později uvedl, že „záležitost týkající se Řízení letového provozu a letu do Bratislavy prodiskutuje pan prezident 22. října v Lánech s ministrem dopravy“. Ťok by se měl v Lánech zúčastnit příští sobotu společně s dalšími ministry za ANO a se svým stranickým šéfem Andrejem Babišem jednání poradního týmu prezidenta o zrychlení dopravních investic.

Zároveň hradní mluvčí články informující o zpoždění prezidentské delegace označil za „dno české žurnalistiky“. Novináři podle něj zneužili „státního pohřbu slovenského státníka k útokům na pana prezidenta“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…