Zpráva BIS: Propaganda extremistů na Facebooku se šíří

30.07.2010 19:56

Pravicoví extremisté k šíření propagandy stále víc využívají internetových sociálních sítí, především Facebooku. Konstatuje to zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) o vývoji na extremistické scéně v druhém čtvrtletí letošního roku.

Zpráva BIS: Propaganda extremistů na Facebooku se šíří

BIS ve své zprávě hovoří o "relativně novém fenoménu". Spočívá v tom, že extrémisté na Facebooku organizují skupiny, do nichž se zapojují i běžní lidé, jejichž názory na některé věci jsou blízké extremistickým.

"Dochází tak ke skryté popularizaci extremistických názorů a k jejich rozšiřování mezi veřejnost," napsala kontrarozvědka.

Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že specialisté na internetovou kriminalitu Facebook monitorují a zaměřují se i na rasistické projevy.

Nikdo však podle mluvčího dosud obviněn nebyl. Server je totiž v USA a americká strana kvůli prvnímu dodatku ústavy, o svobodě projevu, českým policistům neposkytuje požadované informace.

I přesto ale policisté podle Ibeheje dokážou informace získané na Facebooku využít.

"Shromážděné informace už několikrát vedly k obvinění konkrétní osoby z trestného činu s extremistickým podtextem," uvedl mluvčí.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…