Zpráva Svobodné Evropy: Aby zachránil továrnu před rozkradením, nechal ji Medveděv zestátnit. Lidé naříkali u Putina

01.09.2014 13:51

Jeden z nejziskovějších podniků na severním Kavkazu Kizlyar Lihovar byl zestátněn. Postaral se o to svým rozhodnutím ruský premiér Dmitrij Medveděv. Původně měl být podnik prodán do soukromých rukou, ale privatizaci provázely velké pochybnosti.

Zpráva Svobodné Evropy: Aby zachránil továrnu před rozkradením, nechal ji Medveděv zestátnit. Lidé naříkali u Putina
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference tehdejšího prezidenta Medveděva a Václava Klause

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

„Diskuze a protesty trvající posledních šest měsíců skončily. Dagestánský prezident Ramazan Abdulatipov byl nucen opustit svůj záměr privatizovat podnik Kizlyar Lihovar, který je největším plátcem daní v regionu. Dne 28. srpna totiž podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv dekret o převodu lihovaru do vlastnictví ruského státu. O dalším osudu podniku tak bude rozhodovat Moskva," informuje server Svobodná Evropa. 

„Privatizaci přitom od samého počátku provázejí pochybnosti. Podnik měl být údajně prodán do soukromých rukou za velmi nízkou částku. Zaměstnanci lihovaru rovněž proti záměru Abdulatipova veřejně protestovali a formálně podali stížnost i přímo ruskému prezidentu Putinovi. Vedle privatizace se hlasitě ozvali proti prohlášení hlavy Dagestánu pro server Kavpolit.com, že podnik byl za posledních dvacet let jeho zaměstnanci systematicky rozkrádán," informuje Svobodná Evropa. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Mezitím podle Svobodné Evropy zpochybnila legálnost privatizace v prosinci 2013 také kancelář státního žalobce. Okresní soud v Machačkale zároveň řekl, že rozhodnutí ministerstva zemědělství o propuštění ředitele lihovaru Jevgenije Družnina byla v rozporu s pracovním právem. Družnin se tehdy nechal slyšet, že se těší plné Abdulatipově důvěře. „Umakhan Umakhanov, který je některými experty považován za nástupce Abdulatipova, mezitím požádal státního žalobce, aby prověřil, jestli privatizace skutečně odpovídá zákonům platným v zemi," píše se na severu Svobodné Evropy rferl.org.

Abdulatipov na tiskové konferenci konané letos v únoru nastínil, že by měl být lihovar transformován na akciovou společnost a poté prodán v privatizaci za minimální cenu ve výši čtyři miliardy rublů. Analytici v Dagestánu nicméně tvrdí, že podnik má hodnotu mezi deseti až dvaceti miliardami rublů. „Abdulatipov nutnost privatizace zdůvodňoval i tím, že v důsledku špatného vedení podniku klesá úroveň produktů i zisky. To ovšem vyvrací další dagestánský expert, který tvrdí, že Kizlyar Lihovar je třetím nejvýnosnějším podnikem na severním Kavkazu," upozorňuje Svobodná Evropa. 

„Samotný Abdulatipov minulý měsíc řekl deníku Novoje Delo, že bylo rozhodnuto o předání celé záležitosti federální vládě, aby se zamezilo dalším spekulacím o zákonnosti plánované privatizace. Není ovšem známo, jestli byl podnik zestátněn na základě podkladů dodaných státním žalobcem či pod nátlakem ruského a kozáckého obyvatelstva pracujícícho v Kizlyaru," uzavírá Svobodná Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…