Zpravodaj České televize hlásí z Krymu: Lidé tu pořád mají hloupé sovětské instinkty

10.03.2014 22:21

Situace na Krymu zůstává stále napjatá, místní obyvatelé ale na krizi nahlížejí jinak než západní země. Josef Pazderka, zahraniční zpravodaj České televize, se na svém profilu na Facebooku svěřuje se svými postřehy přímo z místa.

Zpravodaj České televize hlásí z Krymu: Lidé tu pořád mají hloupé sovětské instinkty
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Uvádí, že ruský vliv na Krymu je obrovský, což je dáno i převahou etnických Rusů a jejich imperiálním myšlením. „Ruští vojáci si absolutně dělají, co chtějí, a řada lidí má velký problém je vnímat jako okupanty,“ podotýká Pazderka.

Z tohoto důvodu i referendum o oddělení od Kyjeva, které proběhne o víkendu, podle jeho očekávání dopadne ve prospěch Ruska, a to nehledě na mezinárodní protesty. Co se týče křehkého příměří mezi oběma stranami, to podle Pazderky nevydrží déle než do konce týdne. Napovídají tomu i pocity lidí, kteří jsou vyděšení a hovoří o třetí světové válce.

Ukrajiniští aktivisté pod tlakem, lidé vyděšeni

Proukrajinští aktivisté se podle jeho slov v současnosti nacházejí pod obrovským, agresivním a těžko zvladatelným tlakem domácích proruských milicí. A po odpojení většiny ukrajinských televizních kanálů prý na celém poloostrovu zavládla naplno ruská propaganda.

„Je šokující, ale přitom zdaleka ne překvapivé, na kolik lidí na Krymu pořád fungují zjednodušené a hloupé sovětské instinkty, záměrně probouzené propagandou z Moskvy (vláda v Kyjevě=nacisté/extremisté, Evropa=pokrytci/gayové, Rusko=jediná jistota),“ poznamenává zpravodaj České televize.

Co přesně napsal Josef Pazderka na Facebook:

První dojmy a postřehy z Krymu:
a. ruský vliv obrovský, projevuje se převaha etnických Rusů i jejich imperiálního stylu myšlení, ruští vojáci si dělají absolutně co chtějí a řada lidí má velký problém je vnímat jako okupanty.
b. referendum o oddělení od Kyjeva o víkendu bude a nehledě na mezinárodní protesty dopadne s velkou pravděpodobností ve prospěch Ruska
c. křehké příměří, ve kterém nikdo nechce soustavně střílet ani se pouštět do větších vojenských akcí vydrží maximálně do konce týdne (tj. referenda)
d. proukrajinští aktivisti pod obrovským, agresivním a těžko zvladatelným tlakem domácích proruských milicí
e. při odpojení většiny ukrajinských TV kanálů vládne poloostrovu naplno ruská propaganda
f. šokující, ale přitom zdaleka ne překvapivé, na kolik lidí na Krymu pořád fungují zjednodušené a hloupé sovětské instinkty, záměrně probouzené propagandou z Moskvy (vláda v Kyjevě=nacisti/extremisti, Evropa=pokrytci/gayové, Rusko=jediná jistota).
g. Krym zatím ekonomicky funguje vcelku normálně, obchody, restaurace, banky stále otevřené, nicméně pocity velmi skličující, řada lidí upřímně vyděšená až apokalyptická, tj. mluvící o třetí světové válce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…