Zpravodajci prý exmanželku Nečase chránili proti sledování. Podle odborníků to prý ale bylo nestandardní

24.11.2014 9:32

Vojenští zpravodajci obvinění v kauze Nagyová z toho, že nezákonně sledovali bývalou manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), si nadále stojí za tím, že šlo o kontrasledování. Jenže pokud by tomu tak bylo, okolnosti jejich práce byly přinejmenším nestandardní, upozorňuje server iDnes.cz.

Zpravodajci prý exmanželku Nečase chránili proti sledování. Podle odborníků to prý ale bylo nestandardní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Podle žalobců cílem akce nebyla ochrana proti sledování, nýbrž právě sledování. „A proto ze zneužití Vojenského zpravodajství obžalovali někdejší šéfku kabinetu premiéra Janu Nagyovou (nyní Nečasovou, jeho dnešní manželku), která pokyn vydala, dva exšéfy rozvědky a jednoho zpravodajce,“ připomíná server.

Nagyová tvrdí, že jí ležela na srdci starost o bezpečí premiérovy tehdejší ženy. „Šlo jen o to, aby se vyvrátily obavy, zda paní Radka Nečasová není v nebezpečí,“ uvedl již dříve advokát Nagyové Eduard Bruna.

Podle utajených svědků bylo kontrasledování nestandardní

Server píše, že i když několik utajených svědků z Vojenského zpravodajství řeklo, že měli provádět kontrasledování, tedy ochranu před sledováním, sami přiznali, že v tomto případě se některé věci děly jinak, než je ve Vojenském zpravodajství běžné. Zkrátka, toto „kontrasledování“ bylo v některých ohledech nestandardní.

Akce neměla číslo jednací

První nesrovnalostí prý bylo, že akce nemá číslo jednací. Obvykle se při provádění takového úkolu ve Vojenském zpravodajství totiž zřizuje spis, přiřadí se mu číslo a postupně se tam zařazují zprávy. „Jenže v případě Nečasové se žádné číslo jednací podle svědků nepřiřadilo. Jejich nadřízení prý vyžadovali jen poznámky z akce,“ uvedl server.

Program Nečasové zpravodajci neznali

Druhou nesrovnalostí bylo to, že při kontrasledování je podle oslovených bezpečnostních odborníků obvyklé, že ten, komu hrozí nebezpečí, je o své ochraně informován. Služba, která má vyloučit nebezpečí, tak má k dispozici jeho program, aby mohla stanovit trasu, kudy se bude pohybovat. „Svědci však řekli, že program Radky Nečasové neznali, a zda byla o jejich akci informována, nevěděli,“ upozorňuje server.

Zástupce ředitele VZ označil záznam z akce za jednoznačné sledování

Ten poukazuje i na to, že Rostislav Pilc, který byl v době monitorování Nečasové zástupcem ředitele Vojenského zpravodajství, označil záznam z akce za jednoznačné sledování. „Žalobci navíc mají v ruce zprávy z `akce Darwin`, což bylo krycí jméno pro monitorování Nečasové. Tyto listiny mají nadpis `Záznam ze sledování`, nikoli z kontrasledování,“ uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…