Zprávy z Kyjeva: Zdražování, vyvedení komunisty z parlamentu a hrozba, že Tymošenková spustí nový Majdan

07.05.2014 15:39

Známá ukrajinská politička Julija Tymošenko dál víří vody ve své zemi. Pokud nadcházející prezidentské volby vyhraje čokoládový magnát Petro Porošenko, Tymošenko má za to, že bude třeba uspořádat další revoluci a svrhnout oligarchy. Porošenko zase tvrdí, že by bylo dobré nenechat hlasovat prorusky naladěné obyvatele, kteří se bouří na východě země. V celé zemi ale prý hrozí i bouře sociální, neboť dochází ke zdražování. Zprávu přináší na serveru Literárky.cz komentátorka Tereza Spencerová.

Zprávy z Kyjeva: Zdražování, vyvedení komunisty z parlamentu a hrozba, že Tymošenková spustí nový Majdan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

„Nechci už dál nést zodpovědnost za prohru revoluce, ale jestli si země vybere jiného prezidenta, a já mám vlastně jen jednoho konkurenta, myslím, že nám nezbude než třetí kolo revoluce. Nevidím totiž u něj naději na jakékoli změny. Prostě ty lidi dobře znám,“ prohlásila Tymošenko.

Boj o moc

Porošenko zase tvrdí, že se do prvního kola voleb, to jest do 25. května, podaří uklidnit nepokoje v zemi, a pokud ne, budou „vzbouřenecké“ oblasti izolovány, aby nemohl být narušen průběh voleb. „Pokud to někde nepůjde, obklíčíme ta místa a nedovolíme jim, aby zasahovali do voleb.“

V celém příběhu ale hrají roli i další politické figury - např. šéf ukrajinských komunistů Petro Symoněnko. Ten byl prý vyhnán z jednání parlamentu vládní většinou, když se rozhodovalo o tom, zda se bude na Ukrajině konat referendum o uspořádání země a o postavení ruštiny jako druhého jazyka. Z důvodů ohrožení jednoty země by mělo být referendum odloženo až po volbách, původně mělo běžet současně s prezidentskými volbami. Symoněnko byl odejit jako příliš proruský politik. Spolu s ním ze solidarity odešli i politici za Stranu regionů, kterou vedl bývalý prezident Viktor Janukovyč. Dnes tento muž pobývá v Rusku.

Celý text ZDE

Zdražování bez mezd

Politické boje ale nejsou to jediné, co zemi na východ od Česka trápí. Reálně hrozí i vypuknutí sociálních bouří, protože již došlo k razantnímu zdražení plynu, od května o 40 procent, zdražily ale i potraviny. Na druhé straně roste počet lidí, kteří se prozatím nedočkali své mzdy. Tyto ingredience tvoří smrtící koktejl hrozící výbuchem.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…