Zprávy z Ukrajiny, které v Čechách neznáme: Zásadní vyjádření premiéra, škrty, privatizace a zoufalé matky vojáků

17.07.2014 13:26

Na Ukrajině sílí protesty proti současné kyjevské vládě. Zejména sociální situace je neradostná, a to jak mezi vojáky, bojujícími se separatisty na východě země, tak v zázemí. Premiér Jaceňuk ale i z těchto sociálních bouří viní agenty Ruska. Je to podle něj pokračování snahy destabilizovat zemi. Protesty proti snižování sociálních dávek měl komentovat lakonicky: „Z Moskvy přišla nová instrukce.“

Zprávy z Ukrajiny, které v Čechách neznáme: Zásadní vyjádření premiéra, škrty, privatizace a zoufalé matky vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Podle informací ukrajinského serveru Věsti.ua se včera v Kyjevě před sídlem prezidenta Ukrajiny konala menší demonstrace matek a manželek povolaných vojáků, které požadovaly jejich návrat domů nebo alespoň to, aby dostali „najíst a patrony“. „Odvedli 13 chlapců z naší vesnice. Všichni jsme se složili na vesty, kotníkové boty, uniformu a prádlo - na všechno," stěžoval si jeden z demonstrantů.  „Syn volá domů každý den, nestěžuje si, ale říká, že pijí vodu z louží, nemají čím střílet a že jich zůstalo méně než půlka," popisuje dále současné poměry v ukrajinské armádě.

Vše k témaru Ukrajina ZDE.

Ve městě Těrnopol měl prý odvod vojáků dramatičtější průběh, když si matky vojáků lehaly pod vojenská vozidla. Podobné incidenty ale zažila i další místa především na západní Ukrajině – Lvov, Užhorod, Kirovohrad nebo Žitomir a Mikolajiv. (ZDE). Chaotickou situaci kolem odvodů ukazuje též video, na kterém si jedna z matek stěžuje: „Nemají vesty, helmy a dokonce ani boty. Jestli je necháme jít, tak je už živé neuvidíme. Někdo na válce vydělává, a naši synové umírají. Přičemž umírají hlavně kluci ze západní Ukrajiny. Ta válka musí skončit a vrátit naše děti domů,“ prosí ukrajinská žena.

Zoufalství vyvolávají též plánované hospodářské reformy ukrajinské vlády. Ministerstvo financí připravuje v souvislosti s tíživou ekonomickou situací země sérii škrtů v sociální oblasti, které se dotknou mimo jiné i objemu peněz v penzijním fondu a fondu sociálního pojištění. Škrty se očekávají také v oblasti školství a zdravotnictví a celkově celé státní správy, naopak navýšení rozpočtu se připravuje pro armádu.

Vyplývá to zejména z vyjádření premiéra Jaceňuka, který dnes představil chystané změny v rozpočtu s tím, že v zemi jsou velmi těžké ekonomické podmínky. „Musíme stále financovat armádu, obranu - to jsou výdaje, se kterými nikdo nepočítal. A nyní musíme ještě financovat rekonstrukci a výstavbu Donbasu,“ uvedl premiér. Ukrajina přitom bude také spoléhat na pomoc západních dárců a investorů.

Premiér Jaceňuk mimoto označil ty, kteří požadují zvýšení sociálních dávek, za agenty FSB. „Ti samí, kdo se účastnili mítinků pod heslem Novorossija k Rusku nyní už začínají vyprávět o penzích, výplatách, o sociálce. Jsou to pořád stejné osoby, ty, které sem agentura FSB poslala už před desítkami let,“ řekl Jaceňuk doslova. Podle jeho názoru Rusku nyní změnilo taktiku a snaží se zničit Ukrajinu pomocí sociální destabilizace.

Na adresu Rusů pak premiér řekl: „Vytvořili nám tu konflikt a jako upíři nás vysávají a zabíjí naše děti.“ A zopakoval, že o sociální spravedlnosti mluví dnes podle informací policie „stejné zrůdy“, které se předtím účastnily na různých separatistických mítincích. To podle něj znamená, že z Moskvy přišla nová instrukce.

Podle internetového vydání deníku Ukrajinskaja Pravda Jaceňuk také řekl, že vláda od svého nástupu (který důsledně nazývá „osvobozením“) převedla na platy, penze a další sociální výplaty 400 milionů hřiven. Problém je podle něj ale především v tom, že vzbouřenecký Donbas nyní nepřispívá do státní kasy (ZDE).

Ruské noviny Gazeta.ru kromě toho informovaly, že se na Ukrajině připravuje další vlna privatizace, nejrozsáhlejší za 23 let. Bude se týkat více než 200 státních firem v celkové hodnotě přes 2 miliardy dolarů. Jde o řadu průmyslových firem strategického významu, jako jsou podíly v Ukrněftu, Turbatomu, Centrenergo nebo Oděských přístavních závodech a dalších firmách.

Jeden z nejvlivnějších oligarchů a dnětropetrovský gubernátor I. Kolomojskij, který zřejmě bude jedním z nejaktivnějších privatizátorů, zároveň zpochybnil privatizační aktivity minulého prezidenta Janukovyče, kterých se prý nemohl účastnit z politických důvodů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav, vss

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …