Způsob jmenování profesorů se měnit nebude, řekl Chládek

28.11.2014 12:51

Paragrafy o jmenování profesorů se v návrhu novely vysokoškolského zákona ani po dohodě s prezidentem Milošem Zemanem měnit nebudou, řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Rozpory s akademickou obcí podle něj nejsou zásadní, k vyjasnění stanovisek chce požádat prezidenta a rektory o společnou schůzku. V akademickém prostředí nadále panuje zjitřená nálada. Například na vědecké radě Univerzity Karlovy v Praze ve čtvrtek v souvislosti se jmenováním profesorů zazněly obavy z obcházení zákona.

Způsob jmenování profesorů se měnit nebude, řekl Chládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Prezident Zeman na nedávné tiskové konferenci řekl, že je ochoten nadále jmenovat profesory, ale vymínil si právo se ke kandidaturám vyjadřovat. Ministr Chládek mu slíbil, že s ním bude návrhy konzultovat předem.

Prezident se prý ptal na situace, kdy se bude nad kandidáty vznášet stín jiných pochybností než toho, že řízení ke jmenování profesorem neproběhlo dle pravidel. Navíc se tyto důvody mohou objevit až poté, co návrh schválí vláda. „Hypoteticky, že kandidát mezitím někoho zavraždí, jak se dál postupuje. Tohle je extrémní situace, ale těch případů může být celá řada," přiblížil Chládek charakter Zemanových připomínek. V těchto situacích by se prý mohlo s univerzitou konzultovat, zda na předložení návrhu trvá.

Legislativní oporu však tento proces mít nebude. „Myslím, že to do zákona dávat nebudeme, ale je vhodná dohoda, jak postupovat, když už to bude v procesu a něco takového se stane. Myslím, že je docela dobré, aby byla určitá diskuze nebo debata," uvedl ministr.

Riziko zásahů hlavy státu je daleko vyšší

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na nedávném setkání s novináři také upozornil na podobné extrémní případy provinění, které může prezident zjistit také díky svému přístupu k tajným informacím. Případ literárního historika Martina C. Putny, kterého Zeman loni dlouho odmítal jmenovat kvůli jeho nevhodnému chování na veřejnosti, však podle něj ukázal, že riziko zásahů hlavy státu je daleko vyšší. Prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka na jednání vědecké rady vyjádřil obavy, aby vedle zákona nevznikla paralelní praxe prověřování kandidátů na profesuru.

Ministr školství se 4. prosince chystá na zasedání pléna České konference rektorů v Brně a byl by rád, kdyby se situace uklidnila. Bude iniciovat společnou schůzku se Zemanem a rektory, aby si vyříkali nejasnosti a mohli dále pokračovat ve spolupráci. „Nemyslím si, že by tam byly zásadní rozpory, protože řada z nich se dělají jako bublina," dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…