Zranění lidé a zapálená auta. Po rvačce s muslimy přistoupili na Korsice k činu

15.08.2016 20:45

Další radnice ve Francii zakázala ženám nosit takzvané burkiny – plavky, které zakrývají tělo včetně hlavy. Po Cannes a Villeneuve-Loubet na jihu země dnes to stejné opatření oznámila radnice obce Sisco na severu Korsiky. O víkendu se tam na pláži strhla ostrá potyčka mezi skupinou místních obyvatel a muslimskými rodinami z nedaleké obce Bastia, informují tamní média. Zprávu převzala ČTK.

Zranění lidé a zapálená auta. Po rvačce s muslimy přistoupili na Korsice k činu
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda, ilustrační foto

Rvačka, která si vyžádala pět zraněných a tři spálená auta, vypukla v sobotu večer, když se muslimové ohrazovali proti tomu, že někteří lidé na pláži si fotografují jejich ženy, jak se koupají v burkinách. Incident vyšetřuje policie. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve zdůraznil, že je třeba najít a potrestat viníky tohoto, jak řekl, nepřípustného násilí.

Starosta obce Sisco Ange-Pierre Vivoni, který patří k vládním socialistům, se při vyhlášení dekretu odvolal na dřívější rozhodnutí, které podpořila i justice. Podle radnic Cannes a Villeneuve-Loubet by tento muslimský oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Série atentátů ve Francii si od začátku loňského roku vyžádala více než 200 mrtvých a oživila protimuslimské nálady. V poslední době se terčem teroristického útoku stalo jihofrancouzské město Nice, kde islamista najel nákladním autem do davu lidí a 85 jich zabil. Nedávno také vtrhla dvojice muslimů, kteří se hlásili k teroristické organizaci Islámský stát (IS), do kostela v Normandii. Zavraždili tam pětaosmdesátiletého kněze, než je policisté zastřelili.

Napětí mezi muslimy a ostatními obyvateli vypuklo na Korsice již loni v prosinci ve městě Ajaccio. Skupina obyvatel tehdy zpustošila v muslimské čtvrti islámskou modlitebnu a poškodila arabskou restauraci. Šlo o odvetu za to, že se hasiči přivolaní den předtím k úmyslně založenému požáru v muslimské čtvrti stali terčem útoku maskovaných mladíků. Při útoku byli dva hasiči vážně zraněni úlomky roztříštěného skla, lehčí zranění utrpěl během zásahu i jeden policista.

Regionální parlament minulý měsíc schválil rezoluci, jejímž prostřednictvím stát vyzval k uzavření všech modliteben muslimských fundamentalistů na autonomní Korsice. Krátce předtím ozbrojená korsická separatistická organizace FLNC pohrozila islámským radikálům, že je připravena proti nim tvrdě zasáhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…