Zrovna tenhle Rus... Generál Šándor třeskl informací ke ,,kauze ricin"

27.05.2020 11:23

Jako ze špatného špionážního románu, popsal generál v záloze Andor Šándor nápad, že by ruský diplomat měl otrávit ricinem tři komunální politiky. Celá věc mu nesedí. V interview na XTV odhalil, že údajný travič je v Česku už sedm let. A zdůraznil, že pod diplomatickým krytím Rusové nezabíjeli ani své přeběhlíky. „Ruská diplomacie staví tradičně na nějakých postojích a nechce se nechat vtáhnout do her tajných služeb. Byť tajné služby působí přes pracovníky zahraniční služby,“ argumentoval.

Zrovna tenhle Rus... Generál Šándor třeskl informací ke ,,kauze ricin"
Foto: Repro XTV
Popisek: Bezpečnostní expert, generál v záloze Andor Šándor

Hned v úvodu se řešila kauza s ricinem a Šándor řekl, že rozhodně není běžné, aby jeden stát poslal někoho zabít „tři politiky nepříliš velkého politického významu“. Doplnil, že Andrej Končakov, jehož jméno se ve spojitosti s ricinem objevilo, je na  českém území už sedm let. „Ten člověk slouží na ruské ambasádě od roku 2013. Nejdřív byl v normálním statutu, pak dostal diplomatický statut,“ uvedl.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

„Pan Končakov zrovna se setkává s lidmi, kteří musejí být v hledáčku našich tajných služeb. Nechci jmenovat, abych na někoho nezapomněl, ale jsou to lidé otevřeně prokremelští, proputinovštví, lidé, kteří jsou ochotni nastavit své tělo před sejmutím či odnesením sochy maršála Koněva. Jaksi abyste byla předpokládaným vykonavatelem kremelské mzdy a zároveň se stýkala s takovými lidmi, tak mi ta kombinace příliš nesedí, člověk, který by něco takového měl udělat, zcela nepochybně svou činnost na našem území nebude vyvíjet tak, aby zbytečně vešel do hledáčku tajných služeb a policie. Nehledě na to, že celá ruská ambasáda je v hledáčku tajných služeb,“ pochyboval o mediální verzi ricinové aféry generál.

Dodal, že důvody pro to, aby ruská ambasáda v hledáčku byla, tu jsou. Jednak proto, že diplomatů je hodně, na což Rusové reagují, že si má Česko rozšířit svou ambasádu v Moskvě a také protože velké množství „diplomatů“ jsou buď členové civilní, nebo vojenské rozvědky, pár z nich prý může pocházet i z civilní kontrarozvědky. Odhadem až 40 nebo 50 % z celkového osazení ambasády jsou prý „špioni“. „Oni jsou tu někteří deklarovaní, že tu jsou za SVR nebo za GRU, všichni na vojenském oddělení jsou příslušníci GRU, ale pak je tu řada pod tzv. legalizačním krytím a čím lépe vykonává tu legalizační funkci, tak tím méně dává příležitost k tomu, aby bylo odhadnuto, že by mohl patřit k nějaké z těch tajných služeb, o kterých jsem mluvil, ale těžko se to řekne stoprocentně,“ vysvětlil expert.

Aféru s ricinem popsal zkratkou: „Jeden agent s jedním až dvěma kufříky přijede nejdřív s ricinem, dnes víme, že to měl být saxotoxin, přijede zabít tři komunální politiky v situaci, kdy ještě neví, že bude odstraněna socha maršála Koněva, pokud neměl své agenty ve vedení úřadu Prahy 6, já to odlehčuji, sám tam bydlím. Ti komunální politici, každý z nich má jiný typ policejní ochrany a umíme si představit, že jeden člověk zabije tyto tři politiky. Když to zase odlehčím, znamená to, že je všechny tři pozve na ruskou ambasádu na čaj a všem třem tam nasype ricinový jed nebo saxotoxin. To přece vůbec nedává smysl, to je podle mě taková špionážní věc z hodně špatného románu.“

Celá situace podle něj vypadá jako něčí hra, ale je otázka čí, zda Ruské federace, nebo jen ruské ambasády, kde věděli, že se Končakov chystá zpátky do Čech, anebo někoho jiného. Šándor připomenul, že pod diplomatickým krytím Rusové nezabíjeli ani své vlastní přeběhlíky. „Vždycky to byli lidé, kteří neměli s diplomacií co do činění, neboť ruská diplomacie staví tradičně na nějakých postojích a nechce se nechat vtáhnout do her tajných služeb. Byť tajné služby působí přes pracovníky zahraniční služby,“ uvedl.

„V situaci, kdy si Putin volá a píše s Trumpem, píše Johnsonovi, Lavrov volá ministrovi zahraničních věcí Velké Británie ve snaze urovnat vztahy, tak pošlete někoho, aby zabil člověka, který sundal sochu Koněva. Já myslím, že i přeceňujeme ten význam sejmutí té sochy. My se dnes vypořádáváme stále se symboly Sovětského svazu, který už téměř 30 let neexistuje, a máme takový pocit, že Rusko je bolševická země. Rusko už není bolševická země. Rusko je prostě velmoc, která má svoje zájmy, jež prosazuje, a z hlediska bezpečnostních zájmů, které má, my spadáme jako jejich nepřítel. To je prostě realita, oni označují NATO za svého úhlavního nepřítele, my jsme součástí Severoatlantické aliance a je to dobře, a proto nás vidí jako nepřítele, představují pro nás bezpečnostní hrozbu a jednají v řadě věcí tak, že je to proti našim zájmům. Nechtějí zcela zřejmě s námi vést válku, ani s nikým jiným z NATO, také by s námi rádi obchodovali, je to taková schizofrenní situace. Ale taková je realita dnešního světa, ve kterém žijeme,“ popsal současnou situaci bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

Odmítl, že by události v Česku, byť k nim došlo před 75. výročím konce druhé světové války, vzbudily v Rusku nějaký celonárodní odpor. Nejhůře stravitelná je pro Kreml podle něho asi pamětní deska pro vlasovce, protože ty považují za zrádce. Dodal, že sám generál Vlasov byl velký bolševik, který se podílel i na stalinských čistkách, ale následně otočil. Na závěr tématu komentoval slova prezidenta Zemana, že ricin není škodlivý. V tom se podle něho prezident spletl. „To se stane každému,“ bagatelizoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…