Zruší Babiš volby? Soud vydal novou zprávu týkající se falšování hlasování do Senátu

29.10.2018 14:35

Kauza podivně vysokého množství neplatných hlasů v senátních volbách na Rokycansku se dostává do dalšího dějství. ParlamentníListy.cz mají k dispozici dokumenty, které odhalují další kroky. Hnutí ANO napadlo předmětný výsledek voleb u soudu, ten vzápětí zahájil řízení o neplatnosti hlasování. Budou se nakonec volby na Rokycansku opakovat?

Zruší Babiš volby? Soud vydal novou zprávu týkající se falšování hlasování do Senátu
Foto: Screen: ČT
Popisek: Andrej Babiš v superdebatě ČT.

Anketa

Jste hrdí na Českou republiku?

85%
15%
hlasovalo: 7244 lidí

Podle dokumentů, které byly poskytnuty redakci ParlamentníchListů.cz, bylo Nejvyšším správním soudem se sídlem v Brně zahájeno řízení o neplatnosti hlasování ve věci senátních voleb ve volebním obvodu číslo 8 – Rokycany. Vítěz tamních senátních voleb Pavel Karpíšek (ODS) nejspíše touto zprávou nebude potěšen, je totiž možné, že se veškeré hlasy budou muset přepočítávat.

Návrh na neplatnost hlasování podalo hnutí ANO poté, co byla jeho kandidátka Lucie Groene v několika okrscích informována tamními voliči, že jí sice dali svůj hlas, avšak v oficiálních protokolech z těchto okrsků získala nula hlasů. „Navrhovatel se na základě níže uvedených skutečností domnívá, že existují závažné indicie, že došlo ke zkreslení výsledků 1. kola voleb do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodu č. 8 – Rokycany,“ stojí ve stížnosti.

Stížnost připomíná, že rozdíl mezi druhou Emmerovou a třetí Groene činil pouhých 252 hlasů. Dokument zároveň zmiňuje, že ve volebním obvodu bylo nepřirozeně vysoké procento neplatných hlasů – 7,44 %. Jednalo se tak o volební obvod s celorepublikově nejnižším procentem platných odevzdaných lístků. Celorepublikový průměr neplatných hlasů byl přitom s výjimkou Rokycan pouze 3,95 %. V těch volebních okrscích, kde byl počet neplatných hlasů mimořádně vysoký, prý zároveň docházelo k anomálním odchylkám v neprospěch kandidátky ANO Lucie Groene.

Mezi konkrétními příklady se ve stížnosti uvádí okrsek Tlučná číslo 2, kde bylo v prvním kole pouze 91 procent platných hlasů. Zároveň zde oba postoupivší do druhého kola, tedy Pavel Karpíšek (ODS) a Milada Emmerová (ČSSD), získali zhruba pětinásobně více hlasů než Lucie Groene.

K podobnému výsledku došlo i v okrsku Manětín číslo 1, zde množství platných hlasů nedosáhlo ani 89 procent. I zde vyhrál tandem Emmerová a Karpíšek s velkým rozdílem, Groene skončila až čtvrtá.

Stížnost dále zmiňuje, že tyto a některé další okrsky se významně odchylují od výsledků ve většině volebních míst, jako argument uvádí největší okrsky v rámci Rokycan, tedy města Rokycany, Nýřany a Třemošnou, ve kterých Lucie Groene nad Miladou Emmerovou zvítězila.

„Na základě shora uvedeného je navrhovatel toho názoru, že z jím předložených tvrzení a důkazů jasně vyplývá, že zde existuje významná indicie vyvolávající pochybnosti o správnosti vyhlášeného výsledku 1. kola voleb do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodě č. 8 – Rokycany a vzhledem k těsným výsledkům je tato indicie způsobilá hrubě ovlivnit výsledky voleb,“ píše se dále v odůvodnění stížnosti. Navrhovatel, kterým je politické hnutí ANO, tedy jako možné řešení problému nabízí opakování voleb v obvodě Rokycany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…