Zrušme profesory, navrhuje profesor Bek

23.02.2019 10:55

Senátor a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek přichází s návrhem, jak vymýtit z českého školství jeden těžko řešitelný problém. Jak zbavit profesorského titulu člověka, u něhož se ukáže, že při své vědecké práci podváděl.

Zrušme profesory, navrhuje profesor Bek
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Akademickou obcí otřásl skandál historika profesora Martina Kováře, jenž byl obviněn z plagiátorství. Obvinění proti profesorovi vznesli tři doktorandi. Kovář zpočátku obvinění odmítal, ale raději odstoupil z pozice prorektora Univerzity Karlovy. Rektor Tomáš Zima při této příležitosti Kovářovi poděkoval za práci, kterou pro univerzitu odvedl.

Etická komise Univerzity Karlovy došla k závěru, že Kovář přece jen podváděl, když čerpal z anglicky psané literatury, aniž by převzaté pasáže patřičně ozdrojoval, když s nimi pracoval ve své vlastní knize. Studenti všech vysokých škol jsou přitom od prvního ročníku stále varováni, aby ve svých pracích patřičně označili všechny citace, s nimiž pracují.

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Kovář však pravděpodobně nepřijde o svou profesorskou akademickou hodnost. Zbavit jakékoli profesorské hodnosti přitom může být relativně snadné.

„Kdybychom, jako v naprosté většině zemí, měli univerzitní profesorská místa, ale ne profesorské tituly, neměli bychom potíže s tím, jak za plagiátorství titul odebrat. Prostě by zloděj dostal z univerzity výpověď. Tituly kvalitu negarantují, bylo by lepší je opustit,“ napsal Bek na sociální síti Twitter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…