Zrušte to. Nebo... Chovancovo „centrum proti propagandě“ obdrželo facku v Lidových novinách

31.01.2017 11:30

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám je zralé na zrušení nebo jiné využití, konstatuje v dnešních Lidových novinách jejich spolupracovník Pavel Matocha.

Zrušte to. Nebo... Chovancovo „centrum proti propagandě“ obdrželo facku v Lidových novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapalování svíček za oběti teroristických útoků v Paříži

„Boj o svobodu slova vzdávat nesmíme, ale na druhou stranu je dobré si racionálně přiznat, že v posledních letech prohráváme. Na vzestupu jsou cenzorské úřady a budeme se s nimi muset naučit žít. Jako naši otcové s cenzory komunistickými nebo naši pradědové s cenzory habsbursko-církevními,“ konstatuje Matocha a nově vzniklé centrum nazývá cenzorským úřadem. 

Obhájci centra sice podle jeho slov uvádějí, že se bude kontrolovat obsah článků na zpravodajských serverech i na facebookových a twitterových účtech jednotlivců, ale že nepůjde o žádnou cenzuru, i tak to Matocha vnímá jako špatné.

„Jak ukazuje vývoj v Německu, ono ‚uvádění dezinformací na pravou míru‘ bude brzy doplněno zákazem šířit takovou ‚prokazatelnou‘ dezinformaci a drakonickými tresty v případě neuposlechnutí,“ poukazuje Matocha na fakt, že německý ministr spravedlnosti Heiko Maas již uvedl, že lidem šířícím falešné zprávy by mohlo hrozit až pět let vězení. 

„V Čechách a na Moravě je zatím sice svobodněji než v Berlíně, ale přesto vznik onoho Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je tak radikálním krokem proti svobodě slova a tak jednoznačně špatným rozhodnutím, že je nutné proti němu bojovat,“ konstatuje Matocha. 

Anketa

Který z okolních národů vám vadí?

68%
4%
hlasovalo: 15086 lidí

Následně poukázal i na skutečnost nesmyslného utrácení peněz daňových poplatníků. „Na začátku má mít Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám dvacet zaměstnanců, což nákladově představuje nejen jejich plat, ale i kanceláře, mobily, počítače... A můžeme se vsadit, že pokud toto monstrum nebude rychle zrušeno, tak počet jeho zaměstnanců strmě poroste,“ podotkl. Podle jeho názoru by tento cenzorský úřad měl být jedním z nejdůležitějších témat letošních parlamentních voleb, neboť je jasným dokladem zhoubného trendu omezování svobody. 

„Realisticky samozřejmě vidím, že jde o celoevropský trend, a že i pokud v České republice tento úřad na konci letošního roku zrušíme, může brzy přijít z Bruselu direktiva nakazující jeho opětovné zřízení. Pro takový případ bude rozumné již nyní zvažovat, jak s oním cenzorským úřadem žít a jak ho případně šikovně využít,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…