Žurnalisté protestují proti zařazení na ukrajinský sankční seznam

17.09.2015 13:49

Nesouhlasnou reakci dnes vyvolalo rozhodnutí Kyjeva označit za nežádoucí osoby desítky zahraničních novinářů, kteří přinášejí informace z Ukrajiny a proruské vzpoury na východě země. Proti postihu kolegů se postavila kyjevská odbočka mezinárodního Výboru na ochranu novinářů (CPJ), podle britské BBC jde o „ostudný útok na svobodu tisku“.

Žurnalisté protestují proti zařazení na ukrajinský sankční seznam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Prezident Petro Porošenko ve středu podepsal dekret o seznamu zhruba 400 nežádoucích osob a 90 podniků, které podle něj svým jednáním ohrožují ukrajinskou národní bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost. Kromě řady ruských i zahraničních politiků, mezi nimiž jsou i český senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz a místopředseda neparlamentní nacionalistické Národní demokracie Ladislav Zemánek, se na seznamu ocitlo i 34 novinářů a sedm blogerů ze zahraničí, mimo jiné z Británie, Německa, Španělska a Bulharska.

Označovat novináře za hrozbu pro národní bezpečnost není adekvátní reakce

CPJ dnes nad Porošenkovým krokem vyjádřil zklamání. „Vládě se může líbit či nelíbit novinářská produkce, označovat ale novináře za možnou hrozbu pro národní bezpečnost není úměrná reakce," prohlásila šéfka kyjevské kanceláře CPJ Nina Ogňanovová.

Podle agentury Reuters je zařazení západních novinářů na černou listinu gólem Kyjeva do vlastní branky. Ukrajina ve svém nynějším konfliktu s Ruskem zahraniční novináře potřebuje a jejich postih bude kontraproduktivní. S rozhodnutím nesouhlasí ani vlivný ukrajinský politolog Volodymyr Fesenko. „Je to přehnané. Sankce nadělají více škody než užitku, Kyjev měl projevit větší pružnost,“ řekl Fesenko.

Britská BBC, jejíž dva zpravodajové se na seznamu také ocitli, označila krok Kyjeva za ostudný útok na svobodu tisku. „Sankce jsou naprosto nepatřičným a nevysvětlitelným krokem proti pracovníkům BBC, kteří o situaci na Ukrajině podávají nezávislé a objektivní informace. Ukrajinská vláda je ze sankčního seznamu musí okamžitě odstranit,“ prohlásil zahraniční editor BBC Andrew Roy.

Na seznamu podle Reuters figurují i dva španělští novináři, kteří v červenci zmizeli v Sýrii a byli zřejmě uneseni bojovníky radikální organizace Islámský stát (IS). Ruská média tvrdí, že na seznamu jsou dva reportéři ruských tiskových agentur působící v Jihoafrické republice a Turecku, kteří k Ukrajině nemají žádný vztah.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…