Zvažoval Havel účast na sjezdu sudetských Němců? Odpovídá Michael Žantovský

16.05.2016 23:23

Ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský, senátor Přemysl Sobotka (ODS) a bývalý europoslanec za sociální demokracii Libor Rouček ve druhé části pondělních Událostí, komentářů zhodnotili projevy předsedy senátu Milana Štěcha (ČSSD) a předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky. Došlo i na sjezd sudetských Němců, který poprvé v historii navštívil český ministr – Daniel Herman (KDU-ČSL).

Zvažoval Havel účast na sjezdu sudetských Němců? Odpovídá Michael Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSBZ Jaroslav Vodička

„Já jsem připraven hodnotit výrok předsedy senátu Milana Štěcha jako nešťastný,“ konstatoval hned v úvodu Žantovský. Štěch přisoudil Němcům kolektivní vinu za rozpoutání války a různá zvěrstva, ale 71 let po válce už se na to díváme jinak. Tato slova doplnil Rouček. Kdyby psal projev svému stranickému kolegovi on sám, jistě by ho koncipoval odlišně.

Sobotka se vyjádřil ve stejném duchu jako dva předchozí řečníci. Jistě si musíme připomínat hrůzy války, hrůzy odsunu, ale oba národy spolu musejí mluvit, protože už od války uplynulo sedmdesát let. Kdybychom ani dnes nedokázali hovořit se svým západním sousedem, něco by bylo špatně.

Žantovský se nakonec dotkl i sjezdu sudetských Němců, kam zavítal lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Je to určité symbolické gesto a podobnou cestou kráčel i Václav Havel. Václav Havel byl jedním z vůdčích politiků, který razil tu cestu k výroku z Česko-německé deklarace, že nebudeme naše budoucí vztahy zatěžovat minulostí, připomněl Žantovský. Ale zvažoval někdy účast na sudetoněmeckém sjezdu, ptal se okamžitě moderátor „Pokud vím, tak ne,“ uzavřel své vystoupení Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…