Zvednout hlavu, velí Valachová. Vůči Babišovi prý bude ráznější

06.04.2021 22:40

Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) se na dubnovém stranickém sjezdu pustí do boje o post šéfa ČSSD. Jejího vítězství se dosavadní předseda Jan Hamáček, který bude usilovat o znovuzvolení, podle svých slov neobává. Zájem o vedení vládní strany má také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle Valachové však straně kýženou změnu nepřinesou, to zvládne prý jen ona sama. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz popsala, jak by využila roli stranického lídra, a co říká na případnou další spolupráci s hnutím ANO.

Zvednout hlavu, velí Valachová. Vůči Babišovi prý bude ráznější
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Valachová se pro svou kandidaturu rozhodla proto, že přihlášení zájemci o post předsedy ČSSD by nepřinesli změnu. „Sledovala jsem kandidáty, kteří tu změnu měli představovat, a moje rozhodnutí zkrátka opravdu vyplynulo z toho, že bylo evidentní, že změna s Janem Hamáčkem ani s Tomášem Petříčkem nenastane. Nebudu čekat, uskutečním ji sama. ČSSD změnu nezbytně potřebuje, aby znovu zvedla hlavu,“ přiblížila poslankyně.

ČSSD má podle ní nejhorší výsledky v historii a chybí jednoznačná reakce vedení sociální demokracie na tuto situaci. „Všechny politické strany, které se ocitly na konci pelotonu, zaujaly nějakou strategii. Sociální demokracie z mého pohledu neudělala nic,“ uvedla.

Pokud by se stala novou předsedkyní strany, začne ČSSD tím, že pokud bude ve vládě, musí vládnout. „My ale evidentně nevládneme. Takže pokud budu zvolena, ihned zahájím dohodovací řízení s hnutím ANO, aby ČSSD byla rovnocenným partnerem,“ pravila Valachová. A že ČSSD musí nově formulovat svoje priority přítomnosti ve vládě.

Nepokládá za normální, aby ministři, kteří jsou součástí vlády, místo toho, aby vládli, tak prohlašují, že s ANO rozhodně vládnout nebudou. „My jsme s hnutím ANO ve vládě, měli bychom proto začít od toho, že teď nevládneme, a neříkat, že po volbách s hnutím ANO nebudeme. To mi nepřijde poctivé,“ doplnila.

Hnutí ANO prý dokáže přesvědčit o mnoha věcech, oproti Hamáčkovi, který podle ní v komunikaci s Babišem není vůbec rázný. „Jsem rozhodně připravena prosazovat náš program i návrat k normálu. Tuto energii rozhodně mám. Co se týká hnutí ANO, tak já každý týden v Poslanecké sněmovně prokazuji, že jsem schopná hnutí ANO přesvědčit o tom, jak některé věci udělat, i když se jim do toho třeba nechce,“ upozorňuje.

Na vítězství si Valachová věří, vnímá podporu napříč regiony. „A sice své domovské jižní Moravy i středních Čech, kde jsem byla zvolena poslankyní. Podporu cítím a jsem ráda, že jsem se tak rozhodla. Zaznamenala jsem velkou podporu členů ČSSD, která mě nakopla.  Od okamžiku ohlášení nominace se cítím skvěle. Cítím se svobodná a tak by se mělo cítit všech jedenáct tisíc sociálních demokratů. Musíme říct ‚dost‘ a začít věci měnit,“ prohlásila.

  • Celý rozhovor ZDE

Co se týká obav ze svých soupeřů v boji o post vedení strany, Hamáčka a Petříčka, ty nepociťuje. „Neobávám se svých soupeřů a na rozdíl od nich nemám potřebu soupeře dehonestovat. Naštěstí výběr není na mně, ale na delegátech. Ti rozhodnou o dalším směřování sociální demokracie. Já jim představím, že já jsem ta změna, a budu čekat, jak to dopadne,“ sdělila Valachová. 

Její největší ambicí prý je, absolutně vše podřídit přímým volbám. „To znamená, že každý hlas každého sociálního demokrata musí mít stejnou váhu a každý musí mít šanci ovlivnit nejenom to, kdo je v čele kraje či strany, ale také se průběžně podílet na všech klíčových rozhodnutích,“ vyhlásila. Zároveň musí být sociální demokracie „přirozený magnet“ na všechny ostatní občanské iniciativy a hnutí.

„Chtěla bych stranu otevřít, ukázat lidem, že uvnitř sociální demokracie platí to, co říkáme navenek – rovnoprávnost, že za ně bojujeme. Každý sociální demokrat to musí takto energicky šířit ve svém okolí. Co se týče programových cílů, je jednoznačné, že musí být nová smlouva o práci, tedy to, jak bude fungovat práce v dalších letech. Nejde jen o férově zaplacenou práci, ale také o to, aby se lidé cítili v práci důstojně a byli schopni sladit svůj pracovní a rodinný život a měli kde bydlet,“ nastínila svůj ambiciózní cíl.

Jan Hamáček uvedl, že z kandidatury Valachové nemá obavy. Neobešla prý, na rozdíl od něho, krajské konference a nevysvětlovala všem delegátům, jaké má plány se sociální demokracií – ale vstoupila do kandidatury na poslední chvíli. „Poznámku Jana Hamáčka tedy nepokládám za fér. Oba máme stejnou příležitost ucházet se o hlasy delegátů a stát se předsedou,“ reagovala Valachová.

A kvalifikovala se: „Jsem motorová myš ve všech regionech, se členskou základnou komunikuji průběžně, moje názory znají. Komunikuji i s odborovými organizacemi, mám poradnu pro občany, exekuční poradenství.“

Prozradila, jak se staví k případné další spolupráci s hnutím ANO. „Koalice se uzavírají po volbách. Co se týká hnutí ANO, můj názor je, že si v tuto chvíli musíme vyjasnit naši účast ve vládě a začít vládnout,“ sdělila. A jednoznačně zatím odmítla jen koalici s ODS nebo s TOP 09, to podle ní jsou přirození soupeři ČSSD.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…