Zveřejněno: Co kázal Tomáš Halík, když tu byli Číňané

04.04.2016 8:31

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vzedmula v Česku vlnu emocí. Do tábora jejích kritiků se zařadil i kněz Tomáš Halík, který dal své názory jasně najevo v prologu mše věnované obětem čínského komunistického režimu i všech dalších současných i minulých násilných a totalitních režimů, kterou odsloužil druhý den pobytu čínského prezidenta v Česku.

Zveřejněno: Co kázal Tomáš Halík, když tu byli Číňané
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Na úvod večerní bohoslužby Halík uvítal lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana a poděkoval mu za jeho statečné postoje vůči Číně. Připomeňme, že Herman při březnovém výročí povstání Tibeťanů proti čínské nadvládě otevřel v budově ministerstva tibetskou výstavu a ve Sněmovně zorganizoval minutu ticha za oběti.

Následně kněz poukázal na to, že souběžně se mší probíhá na Hradě večeře českých představitelů s čínským prezidentem, kde prý na rozdíl od Halíkovy bohoslužby nezazní, že současný čínský režim má ruce od krve, že se nedistancoval od největšího masového vraha 20. století, natož od genocidy velké části tibetského obyvatelstva. „I dnes tento režim popravuje nejvíce lidí na světě, a to i z politických důvodů; i dnes tento režim vězní nejvíce politických vězňů na celém světě,“ připomněl Halík.

Plné znění Halíkovy mše

„Jestliže dnes je velká část Prahy opět pokryta rudými vlajkami s hvězdami a bylo nám řečeno, že to je asijský zvyk, tak je třeba říci, že náš evropský a náš český zvyk je připomínat lidská práva, důstojnost člověka a svobodu a solidaritu se všemi utištěnými,“ navázal kněz, kterému se pranic nezamlouvá údajné stáčení kormidla naší země bez mandátu občanů od západu k východu.

Obchodní styky s Čínou sice prý mohou přinést miliony do kapes oligarchů, ale velmi poškodí naši zemi tím, že ztrácíme důvěru našich spojenců. „Všechny tyto věci nejsou věcí pouze mocenské politiky, je to záležitost mravní,“ zdůraznil Halík.

„A proto právě na tomto místě, na kterém jsme kdysi společně meditovali s Jeho svatostí dalajlámou, který reprezentuje tibetský lid, vystavený tolika represím, právě na tomto svatém místě si tyto věci připomínáme a klademe naše starosti i o naši zemi na Hospodinův oltář,“ uzavřel kněz prolog jím sloužené bohoslužby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …