Zveřejnila nahrávky Béma a Janouška BIS? Jasno stále není...

10.04.2012 19:20

Stále není jasné, zda odposlechy telefonátů mezi lobbistou Romanem Janouškem a exprimátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS), skutečně pocházejí z BIS. Vyšetřování autorství a úniku nahrávek odposlechů těchto nahrávek totiž stále trvá.

Zveřejnila nahrávky Béma a Janouška BIS? Jasno stále není...
Foto: bbc.com
Popisek: Britský renomovaný server BBC publikoval článek o aféře Janoušek - Bém

Vyšetřování tak pokračuje a podle dozorové státní zástupkyně byly údajně již zahájeny i úkony trestního řízení proti neznámému pachateli. V úterý to uvedl server První zprávy.cz.

Vyšetřování je prý vedeno ve dvou liniích. Zkoumá se, zda odposlechy z roku 2007 pocházejí z dílny Bezpečnostní informační služby (BIS). A také to, odkud unikly na veřejnost. Na tyto základní otázky zatím však neznají odpověď ani vyšetřovatelé, ani inspekce BIS, ani dozorové státní zastupitelství.

"Mohu potvrdit pouze to, že v případě byly zahájeny úkony trestního řízení proti neznámému pachateli," uvedla bez dalších podrobností Prvním zprávám Alena Řezníčková, vedoucí odboru vyšetřování Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které se zabývá vyšetřováním trestných činů příslušníků BIS, Úřadu pro zahraniční styky a informace (UZSI) a vojenského zpravodajství.

Žádné informace k vyšetřování nemá  v tuto chvíli ani mluvčí BIS Jan Šubert. "Neuralgických míst, odkud mohly uniknout, je celá řada. Není nikterak potvrzeno, že pocházejí právě z BIS," uvedl Šubert.

Zveřejněné odposlechy rozhovorů s Janouškem stály Béma politickou kariéru. Byť někdejší primátor a současný poslanec za ODS stále odmítá, že by Janoušek ovlivňoval rozhodování komunálních politiků či úředníků magistrátu, odposlechy prokazují pravý opak. Janoušek podle nich spolurozhodoval o prodeji městského majetku, změnách územního plánu či dával úkoly vedoucím úředníkům. Kauzu odhalila MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …