Zvládli jsme to na jedničku, pochvaluje si ministryně Šlechtová akci světového významu

19.03.2016 13:22

Česká republika měla tu čest pořádat konferenci Evropský habitat, na které se sešly skoro čtyři tisíce diskutujících a posluchačů. Akce konaná pod hlavičkou OSN s názvem Evropský habitat vedla ke schválení tzv. Pražské deklarace. Ministryně Šlechtová má za to, že akce dopadla skvěle. Sama přitom zmínila i česká sídliště, kterým hodlá pomoct.

Zvládli jsme to na jedničku, pochvaluje si ministryně Šlechtová akci světového významu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Tři dny diskutovaly v Praze téměř čtyři tisíce odborníků z celého světa o budoucnosti rozvoje měst a obcí. Konference OSN Evropský habitat, kterou pořádalo ministerstvo pro místní rozvoj v čele s ministryní Karlou Šlechtovou, skončila v pátek 18. března 2016 schválením Pražské deklarace. Ta bude mít přímý dopad na další politiku OSN v oblasti udržitelného rozvoje. Česká republika a organizátoři nejenže zvládli náročnou přípravu a organizaci konference, ale odnášejí si také několik zásadních bodů pro další činnost a rozvoj svého území,“ oznámila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Výstupem konference je tzv. Pražská deklarace, která stojí na čtyřech pilířích. Na nich by měl do budoucna stát rozvoj měst. Jedním z nich je efektivní řádná správa města. I ta má napomoci tomu, že naše domovy budou bezpečnější, okolí zelenější. Města budou také kompaktnější. V kostce řečeno, lidem se má ve městech žít co nejlépe, a to i s přihlédnutím k dění ve světě, ke klimatickým změnám a tak podobně.

Podle ministryně Česká republika všechno zvládla. Bylo uspořádáno 96 samostatných akcí, proběhlo 300 hodin debat odborníků z padesáti zemí a česká stopa na celé akci je velmi jasná. Ministryně požaduje více peněz pro obce. Členka vlády by také ráda pomohla českým sídlištím.

„Stále se hovoří o nové výstavbě, její potřebě či nepotřebě, jak by měla vypadat a jaké by měla nabízet služby. Vytratila se nám ale diskuse o tom, jak by se měla měnit a vyvíjet již existující sídlištní zástavba. Ačkoli se díky mnoha programům podařilo prodloužit životnost panelových domů, je to jen střednědobé řešení. Domy neodpovídají potřebám a nárokům dnešních obyvatel a je zřejmé, že musíme zcela vážně začít pracovat na tom, abychom pro ně našli důstojnou budoucnost,“ konstatovala ministryně Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …