Zvládneme až 15 tisíc uprchlíků, prohlásil veřejně Dienstbier. A muž z Hradu se zhrozil: On je k nám pozval!

16.09.2015 15:50

Česko by bylo v tuto chvíli podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) schopno i s pomocí firem přijmout 7000 až 15.000 uprchlíků. Země by měla být solidární a nabídnout zemím s největším náporem běženců pomoc i bez povinných kvót. Na jeho slova reagoval mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Zvládneme až 15 tisíc uprchlíků, prohlásil veřejně Dienstbier. A muž z Hradu se zhrozil: On je k nám pozval!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

"Nepochybně budeme muset prokázat naprosto jasnou míru solidarity se zeměmi, které čelí největšímu náporu. Nemusí být na základě povinných kvót, v našich možnostech je mnohem více, než jsou povinné kvóty," uvedl Dienstbier.

Podle návrhu kvót by ČR měla přijmout asi 4000 lidí. Dienstbier řekl, že by pro Česko jako desetimilionovou zemi neměl být "nezvladatelný problém" takové množství vzít. "Zvládli bychom i násobné množství oprávněných žadatelů o azyl," řekl ministr. Poukázal na to, že v 90. letech země poskytla pomoc mnohem většímu počtu lidí z válkou postiženého Balkánu.

Ministr dodal, že je třeba nabízet nejen restrikce, ale i přívětivou tvář. ČR by měla vyslat své zástupce do zemí s největším náporem, měli by tam s uprchlíky pracovat a seznámit je s podmínkami života v Česku. Pokud by lidé měli o zemi informace, možná by v ní víc chtěli zůstat.

Svaz průmyslu a dopravy oznámil, že podniky by nyní přijaly 5000 uprchlíků. Podle Dienstbiera by tak celkový počet s rodinnými příslušníky mohl činit v tomto momentě 7000 až 15.000.

Dienstbier podotkl, že požadavek na důsledné střežení vnější schengenské hranice není odpověď na situaci těch, kteří museli ze své země prchnout. Pokud by se navíc dodržovala takzvaná dublinská pravidla, měli by se zadržení běženci vrátit do hraničních států. Veškerá zátěž by tak zůstala na Itálii, Řecku a Maďarsku.

Klíčové je podle Dienstbiera vyřešení situace v zemích, odkud lidé kvůli válečným konfliktům prchají - v Sýrii, Iráku či Libyi. Tohoto cíle se ale nemusí podařit ještě řadu let dosáhnout, podotkl ministr.

Ke slovům Dienstbiera se ale krátce nato vyjádřil na Facebooku mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček: "Ministr Dienstbier svým vyjádřením, že jsme schopni přijmout až 15 tisíc migrantů, fakticky pozval uprchlíky do České republiky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…