Zvláštní Zemanova cesta- skandinávský model s českými specifiky. Ohlasy na vánoční projev z Respektu

26.12.2015 21:32

Marek Švehla v komentáři pro server týdeníku Respekt prakticky nenechal nit suchou na Vánočním poselství prezidenta Miloše Zemana. V kostce řečeno, prezident nechal humor v šatně a čtvrt hodiny poučoval ty, kteří o to snad ještě stojí. Poučil občany, že se mají smát, a vymyslel novou politickou cestu, ve které lze zkombinovat vysoké daně, které tolik prosazuje levice, a tvrdý přístup k uprchlíkům, jenž známe z USA – např. od Donalda Trumpa.

Zvláštní Zemanova cesta- skandinávský model s českými specifiky. Ohlasy na vánoční projev z Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana ze zámku v Lánech

Prezident Miloš Zeman ve svém Vánočním poselství pronesl několik vět, které jeho posluchači prakticky už znají nazpaměť. Pravicová vláda byla špatná, je dobře, že se zvyšuje minimální mzda, a snad se jednou přiblížíme modelu švédského sociálního státu, kde sice lidé platí vysoké daně, ale vláda tyto peníze využívá smysluplně.

„A protože humor zůstal tentokrát v šatně, výsledkem byla čtvrthodina povinného prezidentského poučení pro zbytek národa, který se ještě chce nechat od Zemana poučit,“ míní autor.

Nikoli poprvé se prezident vyjádřil i k uprchlické krizi. V minulosti prohlašoval, že sem uprchlíky nikdo nezval. Teď dodal, že je tato země naše a mnoho jiných lidí už se k nám nevejde. Ačkoli se tak prezident v ekonomické rovině tváří jako levicový politik, pokud jde o uprchlíky, mohl by si podat ruku s americkými politiky, kteří lidi nově přicházející do USA odsuzují prakticky jako „škodnou“. Stačí se podívat na to, co říká republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump.  

Celý komentář najdete zde.

„Pokud tedy krátký proslov shrneme: český prezident dál sní o skandinávském modelu, ovšem s českými specifiky – především bez skandinávské důvěry ve státní instituce, již sám permanentně a s vynaložením všech sil podkopává. Ze zastánce třetích cest se pak zřejmě definitivně stal protagonistou nějaké vlastní páté nebo kolikáté cesty: ta spočívá v dosud nevyzkoušené kombinaci švédského sociálního státu a tvrdého přístupu k migrantům, jenž můžeme pozorovat třeba v zarytě pravicové Arizoně,“ uzavírá autor.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …