Zvolen nový šéf pražských ODSáků a už je zle: Přední člen kvůli němu vystoupil ze strany

22.11.2013 6:42

Novým předsedou pražské ODS se stal Filip Humplík. Porazil místopředsedu ODS Tomáše Chalupu poměrem hlasů 44 ku 35. Rozhodli o tom na čtvrtečním zasedání delegáti regionálního sněmu. Humplíka do funkce navrhoval dosavadní předseda Bohuslav Svoboda, který post neobhajoval, protože se chce prosadit do vedení celostátní ODS. Ne všichni občanští demokraté jsou ale s výsledkem volby spokojeni.

Zvolen nový šéf pražských ODSáků a už je zle: Přední člen kvůli němu vystoupil ze strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze zasedání výkonné rady ODS

Kvůli výsledku volby se rozhodl vystoupit ze strany bývalý místopředseda pražské ODS a někdejší náměstek primátora Josef Nosek, který byl častým Svobodovým oponentem. Mezi delegáty se mluví o dalších možných odchodech.

Sněm také zvolil další členy vedení. První místopředsedkyní se stala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková. Další místopředsednické posty obsadili starosta Radotína Karel Hanzlík, starosta Vinoře František Švarc, starosta Běchovic Ondřej Martan a místopředseda ODS v Praze 12 Vojtěch Kos.

Delegáti v pozdních nočních hodinách nominovali Svobodu jako pražského kandidáta do celostátního vedení. Sněm ale neurčil, na jakou pozici by měl kandidovat, zda by se měl stát předsedou nebo místopředsedou. Svoboda již dříve uvedl, že pokud bude usilovat o pozici šéfky ODS Miroslava Němcová, tak proti ní nepůjde.

Nový pražský předseda Humplík dosud v ODS žádné vysoké funkce nezastával, zatím byl pouze členem oblastního sdružení a místopředsedou místního sdružení v Radlicích. Je spolumajitelem reklamní agentury Kolektor, která připravovala sněmovní volební kampaň pražské ODS. Patří mezi dlouhodobé sponzory pražské ODS.

Vize ODS

"Musíme se spolu začít opět bavit. To znamená bavit se o vizích, o programu, o tom, co dělat pro normální voliče," řekl novinářům po zvolení. V kandidátním projevu podle svých slov mluvil o nutnosti ustavení jasné vize, kterou ODS v současné době ztratila. Chce připravit stranu na komunální volby v příštím roce. Dále uvedl, že volbou na pozici šéfa pražské ODS se nestává volebním lídrem do komunálních voleb. O této otázce se podle něj bude strana teprve bavit. "Přemýšlíme o tom," poznamenal.

Chalupa delegáty oslovil možností přímé volby kandidáta na primátora, chtěl také snížit počet místopředsedů strany a vytvořit nový orgán předsedů jednotlivých oblastí, kteří by se pravidelně scházeli. "Volby, které teď přijdou, budou teprve ty nejdůležitější," poznamenal ke komunálním volbám.

Humplíkovi spolustraníci vyčítali především to, že příliš neznají jeho názory. Někteří také poukazovali na jeho vystupování v době komunálních voleb v roce 2010, kdy podporoval po uzavření magistrátní koalice mezi ODS a ČSSD opoziční TOP 09. Jeho podporovatelé zdůrazňují, že je novou tváří.

Naopak stoupenci Chalupy, bývalého ministra životního prostředí a starosty Prahy 6, svého kandidáta podporovali kvůli jeho zkušenostem a jasným názorům. Protivníci mu vyčítají spojení s minulostí, jeho podporovatelům se přezdívá koalice Key Investments kvůli stamilionům, které Prahy 6, 10 a 13, tedy oblasti stojící za Chalupou, vložily do dluhopisů spravovaných firmou, která skončila v konkurzu.

Nosek opustil stranu

Výsledek volby zatím pražské občanské demokraty příliš nespojil. Kvůli výsledku se rozhodl stranu opustit bývalý starosta Prahy 8 Nosek. Volbu označil za absurdní, delegáti podle něj volili člověka, kterého vůbec neznali, pouze na základě výzvy Svobody s tím, že straně udělal dobrou kampaň. "Zapomněli jsme na myšlenky. Místo abychom dělali politiku, tak jsme začali politikařit," řekl. "Tato strana je odsouzena k odchodu do propadliště dějin," dodal. O odchodu ze strany údajně přemýšlí další lidé. Podle starosty Prahy 15 Pavla Klegy, který patří do "Chalupova tábora", by měli počkat na další vývoj, zda nové vedení splní své sliby.

Sněm dnes schválil i tři zástupce pražského regionu ve výkonné radě. Stali se jimi Filip Dvořák, Alexander Bellu a Zdeněk Zajíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…