Zvolení Zemana bylo hrubou chybou národa, říká Ladislav Špaček. Havel byl z dobré rodiny, uměl se chovat

22.08.2015 21:04

Bývalý mluvčí prvního českého prezidenta Václava Havla se ostře vymezil proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi. V rozhovoru pro Svobodné fórum konstatoval, že bylo chybou zvolit si v přímé prezidentské volbě právě tohoto muže. Typickým rysem pro Čechy prý je, že jsou skoro pořád nespokojení, a právě proto prosperuje hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše.

Zvolení Zemana bylo hrubou chybou národa, říká Ladislav Špaček. Havel byl z dobré rodiny, uměl se chovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ladislav Špaček

Jako expert na etiketu důrazně kritizuje prezidenta Miloše Zemana za to, jak se chová. Jeho hulvátské projevy jsou už natolik výrazné, že je to na odchod z funkce. Zatímco Václav Havel byl pro mnoho lidí jakýmsi kompasem a pevným bodem v rozbouřené době s pevnými názory. Není prý ale tak snadné říci, že dnes česká společnost kráčí na cestě k čemusi horšímu.

„My jsme v tom, co právě prožíváme, příliš zaangažovaní, abychom řekli, zda je to dobře, nebo špatně. Navíc, kdo je tím arbitrem nad vůlí občanů? Prezidentem si zvolili Miloše Zemana. To je samozřejmě hrubá chyba. Ale kdo může těm lidem říci, že by měl být prezidentem někdo jiný? Já se nemůžu pasovat do pozice nějakého superarbitra, který bude říkat polovině národa, že se rozhoduje špatně. Tuhle pozici nemá nikdo z nás. Ale bezpochyby jsme se v řadě věcí odchýlili od ideálů, se kterými jsme na začátku 90. let vstupovali do budování nového státu,“ konstatoval Špaček.

Havel byl prý z dobré rodiny a věděl, jak se má chovat, byť si na svět vysoké politiky musel zvykat. A ačkoli o to prý nikdy nestál, jeho spolupracovníci si vždy stoupli, když vešel do místnosti, protože šlo o prezidenta republiky. Špaček pochybuje, že se dnes na Hradě odehrává něco podobného. K takovým pochybám ho vede např. skutečnost, že prezident Zeman připnul státní vyznamenání i na mikinu režiséra Roberta Sedláčka, čímž vlastně znevážil celý obřad. Prezident měl trvat na tom, aby si pan Sedláček přišel pro vyznamenání jindy, když viděl, co má na sobě.

Dalším příkladem mohou být vulgarity prezidenta Zemana v Hovorech z Lán.

Miliardy k budování státu nestačí

Od těch 90. let jsme prý ušli velký kus cesty, podle Špačka lze v podstatě říci, že se máme tak dobře jako nikdy dříve. Mohli bychom být spokojeni, ale nejsme. Je to prý pro české občany příznačné. Pokud si lidé myslí, že se mají špatně, mohou se jet podívat třeba na Filipíny, kde lidé často žijí v mnohem horších podmínkách, a přece jsou šťastní.

Špaček tu navíc vidí ještě jeden negativní rys. V politice se místo hodnot začínají prosazovat byznysplány. „Já si dobře pamatuji, když jsem byl na Hradě, jak mi telefonovali různí bohatí byznysmeni. Měli rolls-royce a zlatý bazén a prosili mě: ‚Nemohl bych být pozván na tu státní recepci 28. října?‘ A já jim říkal: ‚No, nemohl, vy jste se snad nějak zasloužil o rozvoj České republiky? Tedy kromě svého osobního byznysu přirozeně. Platíte asi daně, to je v pořádku, ale jinak?‘,“ poznamenává někdejší mluvčí Václava Havla.

V 90. letech by se prý zřejmě neprosadilo hnutí ANO, jež dnes podle průzkumů mezi občany v popularitě kraluje. Je to možná právě kvůli penězům a oné permanentní naštvanosti lidí. Otázkou je, jak dlouho to vydrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…